måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Jakob Mjöbring: Vem är AD på FBI?

Jakob Mjöbring spekulerar i hur kommunikationen gick till när FBI slängde upp en bild på en kriminell sajt de släckte ner.

Publicerad: 19 april 2023, 08:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Press


Ämnen i artikeln:

Offentlig sektorMediaMedier

Vem är AD på FBI? Häromdagen slog FBI med flera till mot den kriminella marknadsplatsen Genesis, som flera medier har rapporterat om, bland annat DN. Det var ju bra, men det som verkligen stod ut var den bild som FBI valde att placera på webbplatsen Genesis när de gjort tillslaget.

Hur gick kommunikationen mellan myndigheterna undrar Jakob Mjöbring.

Foto: FBI

Illustrationen består som du ser ovan av en riktig hacker med hoodie från FBI och några kakor med tillhörande smulor på skrivbordet, troligen som symbolik för operationen som kallas ”Operation cookie monster”. FBI verkar med andra ord även sakna en copy annars kanske de hade kunnat komma upp med ett häftigare namn?

Dessutom verkar FBI-personen se sig själv i en av skärmarna, lite oklart vad hen gör inuti i skärmen stirrande tillbaka på sig själv? Och den svarta ramen runt det grå fältet där övriga polismyndigheters logotyper är placerade, blev den så bra egentligen? Och kaffekoppen? Walkie talkien? Vem ska hackern prata med i den? Hen är väl på kontoret med sina hoodie-kompisar eller har hen kontakt med kollegorna på fältet kanske?

En skulle gärna vilja höra hur svenska polisen reagerade på mailet från FBI när de bad om deras logga.”Hej, FBI här, vi ska ju göra tillslag mot den där Genesis-sajten och tänkte lägga in en fräck bild där istället, som en cool hälsning från alla polismyndigheterna som är med i tillslaget, så vi behöver er logotyp.”Hur ska logotypen användas?”, frågar förstås profilpolisen hos svenska polisen.”Äsch … vår AD fixar någon snygg bild, också lägger vi alla loggor runt om liksom”, svarar FBI. ”Vår blir störst, förstås, men vi placerar er synligt och fint, på grå bakgrund”.

Då undrar en ju om profilpolisen hos den svenska polisen stod på sig och fick se bilden och kontrollerade att logotypen var rätt placerad? Och om den svenska profilpolisen fick se bilden, hur var reaktionen då? Är det här bildspråket något den svenska polisen gärna står bakom? Vi kanske snart får se liknande bilder vid svenska tillslag?

En bild, tusen frågor.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jakob Mjöbring

Ämnen i artikeln:

Offentlig sektorMediaMedier

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev