tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Vem är snyggast i din kompisgrupp? Du tjänar på att svara ärligt”

Publicerad: 2 december 2021, 11:16

Foto: Orbon Alija

Hur mycket vinner eller förlorar man på sin uppfattade popularitet? I veckans beteendebank utforskar Rodolfos beteendevetare Beate Undén om privilegierade personer får fördelar i livet.

Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Vi vet sedan länge att privilegierade personer – snyggare, rikare, mer socialt begåvade – får fördelar vid alltifrån anställningsintervjuer till att pruta på en Blocket-vara. Men vi vet också den andra parten – arbetsgivaren eller säljaren – ogärna vill se sig själv som en sådan här fördomsfull person och därför omedvetet ger båda extremerna en mer likartad behandling än de egentligen känner för. Men hur avgör då ordningen man bedöms i hur mycket man antingen vinner eller förlorar på sin uppfattade popularitet?  

Vad säger forskningen?
Några forskare begav sig till en stor marknad, en sådan som har förhandlingsbara priser. Två kvinnor gick för studiens syften, i tur och ordning, fram till marknadens försäljare. Vid ett tidigare tillfälle hade en oberoende grupp fått bedöma vem av de två kvinnorna som objektivt sett var mer attraktiv än den andra. När den mindre attraktiva kvinnan var först med att besöka handlarna, tätt följd av sin vackrare motsvarighet, fick hon betydligt sämre deals på sakerna hon ville köpa. När hon i stället väntade tills den snyggare tjejen först besökt ståndet sjönk priset hon behövde betala. För skönheten var förhållandet faktiskt det motsatta – priset hon fick betala steg när hon besökte ståndet efter sin objektivt sett fulare väninna. 

I en annan studie var etnicitet snarare än skönhet den avgörande faktorn. Deltagare fick via en enkät föreställa sig att de hade en lägenhet att hyra ut i andra hand och att skalan de kunde ta betalt gick mellan 400 och 1000 dollar per månad. I scenariot när de först kontaktades av en man från Saudiarabien, och sedan av en från Kanada, fick den arabiska mannen ett betydligt sämre pris än när kanadensaren var den första att vilja hyra lägenheten. Även här missgynnades även kanadensaren själv – han fick ett bättre pris när han var den första att visa sitt intresse. 

Och vad betyder det?
I grund och botten handlar studien om att personer med mindre omtyckta egenskaper, vare sig de gäller etnicitet eller utseende, kan åka snålskjuts på andra mer populära individer genom att förhandla sin deal först efter dem. För den privilegierade personen däremot är det ofördelaktigt att inte vara först på plats och man får en sämre deal än man annars fått. Kanske är orsaken att säljaren inte vill framstå som fördomsfull och därför ge den andra personen på tur samma pris som den första fått. Så vad innebär detta exempelvis för ett par kollegor som ska löneförhandla? Att vara ärlig med vem som är mest populär eller rentav snygg och sända in denne till chefen först, kommer troligtvis resultera i bättre löneutveckling för dem båda. Vad det däremot gör med deras vänskap att rangordna sig på det här sättet låter jag vara osagt. 

Källor
Li, X., & Hsee, C. K. (2019). Free-riding and cost-bearing in discrimination. Organizational Behavior and Human Decision Processes.

Beate Undén, Rodolfo

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev