Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

"Vem bryr sig om Kristallen?"

Publicerad: 2 september 2010, 08:38

”Så blir det dags för Kristallen och jag blir generad”, skriver Calle Schulman. Att hela branschen utnyttjar sina egna kanaler för att berätta om sin egen förträfflighet är väl magstarkt, fortsätter han och undrar: Vem bryr sig, det är ju bara tv?


Ämnen i artikeln:

KristallenCalle Schulman

Calle Schulman

Kristallen. Jag har varit på plats varje år sedan starten. Inte för att jag har varit nominerad. Inte för att jag har varit ens i närheten av nominerad. Så jag har frågat mig när jag sitter där i fånig kostym på den långtråkiga galan: ”Vad gör jag här egentligen?” och ”Vad fan gör alla andra här?” men framför allt har jag frågat mig själv: ”När är den jävla sändningen slut så jag kan dricka mig kanon på Kanal 5:s skumpa?”

För ärligt talat. Det är ju bara tv. Vem bryr sig? Alltså – vem bryr sig egentligen om tv? Förutom branschen själv då. De svenska produktionsbolagens jobb är att producera program som så många som möjligt tycker är så underhållande som möjligt. Kan det inte bara få vara så?

Är det verkligen en bra idé att teoretisera och intellektualisera något så ­banalt som tv? Visst är det lite magstarkt att göra det? Är det riktigt vettigt att skriva långa, pretentiösa och snirkliga motiveringar till varför ett program som ”Ullared” är underhållande och kanske ska ha ett pris? Vad fan – det kanske bara är kul?!

Tv-branschen är ingen riktig bransch. Även om många vill tro det – framför allt vi som själva jobbar i den. Det är nämligen en bransch som med näbbar och klor gör allt för att berättiga sin existens. Det där går både i högt och lågt. Tv-arbetare påtalar till exempel gärna för allt och alla hur mycket de jobbar. Hur hårt. Fastän det egentligen inte är så särskilt mycket. Eller hårt. Jag skulle säga att nio av tio som försörjer sig på tv jobbar mindre än 30 timmar i veckan. Det är inte en helt vetenskaplig siffra, men någonstans där. Resten av tiden spenderas på Riche med stora glasögon och konstig skinnjacka berättande just det – att det är så sjukt mycket med ”projektet”.

Som att tv är ett jobb! Visst – man får betalt. Men det är fan inget riktigt jobb! För guds skull.

Så blir det dags för Kristallen och jag ser trailrar som uppmanar mig att rösta på min favorit och jag blir generad. För det känns som att bluffen synas då. Som att hela branschen blottar strupen. Helt i onödan. Av ren fåfänga. Att hela branschen utnyttjar alla sina egna kanaler för att berätta om sin egen förträfflighet är just det jag skrev innan: magstarkt.

För väldigt lite som sänds i svenska kanaler – det måste man ju ändå säga – är riktigt bra. Och en väldigt liten del av det som är riktigt bra är producerat i Sverige. Och att en ännu mindre del av det som är bra och dessutom producerat i Sverige DESSUTOM bygger på en svensk idé – det händer fruktansvärt sällan.

Tv är inte konst. Det är roligt att titta på bara. Kan det inte få vara så enkelt? Så kan vi fortsätta ha det kul på jobbet utan insyn.

Om det inte är så att jag blir nominerad för ”Kungarna av Tylösand” nästa år, såklart. Då slår vi på stort. Och jag får dricka skumpa på Kanal 5:s bekostnad utan att skämmas.

Fotnot: Kristallen sänds i TV4 på fredag klockan 20.00 - samtidigt som TV6 visar EM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och Ungern.

Emmeli Prevorsek

Ämnen i artikeln:

KristallenCalle Schulman

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.