fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Per Nilsson: Vem fan bytte kanal?

Årets Super Bowl bjöd på en svag reklamuppställning. Några som dock lyckades sticka ut och få tittarna att kasta sig efter tv-kontrollen var streamingtjänsten Tubi, det menar Semcons marknadschef Per Nilsson.

Publicerad: 16 februari 2023, 10:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Robin Aron


Ämnen i artikeln:

NyheterSuper Bowl

Äntligen är de tillbaka. Prank ads. När de görs bra så är de svårslagna. Både festliga och effektiva. De rycker tag i oss på ett sätt som vanliga format sällan lyckas med. Under sista kvarten på årets Super Bowl levererade streamingtjänsten Tubi i samarbete med byrån Mischief, matchens mest virala reklamfilm – Interface Interruption.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

I slutet av ett reklamblock på söndagens final i amerikansk fotboll går sändningen tillbaka till två välkända kommentatorer som i vanlig ordning reflekterar kring matchen. Men efter några sekunder aktiveras menyn på teveskärmen och pekaren letar sig in på Tubi-appen och skrollar sig fram till Mr & Mrs Smith. Lite otippat val kanske (men kanske det mest sannolika alternativet). Detta sker precis när matchen är inne i sitt mest spännande skede. Tevetittarna sätter buffalovingarna i halsen samtidigt som de letar förskräckt efter syndabocken med fjärrkontrollen i rummet. Efter 15 sekunder är det över och matchen fortsätter på riktigt igen. Här är några av reaktionerna från kommentarer på Youtube:

”Everyone was yelling at each other. Genius.”

”My dad grabbed that remote so fast and tried to change it but he actually changed the game!”

”Tubi I want you to know that you almost caused a family fight and I absolutely love you for that.”

Miljontals amerikaner har fått sina känslor omkullkastade – från oro till glädje på ett ögonblick. Pranket har gått hem och minnen har skapats. Inget är väl mer eftertraktat för oss varumärkesansvariga. Eller som Tubis marknadschef, Nicole Parlapiano, uttryckte det i Adweek ”We can’t be forgettable at this moment”. Smart och effektiv kreativitet som inte alltid får det erkännande den förtjänar. Särskilt inte i jämförelse med övriga enorma produktioner – som i år lämnade ganska begränsat avtryck. Trots en ohämmad representation av välkammade hundar. Okej underhållning, men utan en minnesvärd Tubisk finurlighet .

Det stora reklamslaget under världens mest streamade match kanske ändå vanns av Rihannas sminkkupp (se 8.20) under halvtidsshowen. Hennes justering av Fentyrougen ackompanjerad till hitlåten All of the lights passerade inte obemärkt förbi varken i teverutan eller i Twitterflödet. Men trots att mycket av årets Super Bowl-reklam inte berörde (i alla falla inte mig), så var Tubis prank ad ett guldkorn som visade vad kreativitet har kapacitet att skapa. Några få sekunder som får publiken att trilla av stolen och bloggare i Sverige att tappa hakan. Mer pranks att vänta månne även på hemmaplan?

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Per Nilsson

marknadschef på Semcon

Ämnen i artikeln:

NyheterSuper Bowl

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev