måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Vem hade kunnat ana att Markoolios mamma skulle ta över rampljuset?

Många är vi 90-talister som låtit Markoolios CD-skiva snurra i freestyles och bandspelare på bilresan och fritidsklubben. Jag har dragit till fjällen, åkt pendeltåg och solat och badat i pinacolada i mina drömmar. Vem hade då kunnat ana att Markoolios mamma skulle ta över rampljuset?

Publicerad: 13 mars 2023, 12:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Markoolios mamma Irma.


Ämnen i artikeln:

TikTokJohannes GustavssonKrönika

I början av 2023 kom ”Marko och Irma”. En TV4-serie där vi får följa med när barndomsidolen Markoolio bygger ett hus tillsammans med sin mamma Irma. De två har en dynamik som heter duga och serien har hyllats i sociala medier. Man skulle kunna gå så långt som att säga att Irma har blivit folkkär. Nu har hon till och med lyckats slå läger i hjärtat hos den yngre generationen. Och hur når man dem, om inte genom TikTok?

Den 1 mars publicerades första TikTok-videon. Den är filmad underifrån, sittandes i en soffa. Innehållet är svårt att återge ordagrant men kan sammanfattas som att Irma på svenska med finsk brytning proklamerar att hon har skaffat en egen TikTok, hoppas att vi ska höras av snart igen och att hon älskar oss. Hon räcker ut tungan och gör pruttljud med munnen. Något med vinkeln och sättet som hon filmar sig själv säger mig att hon inte är fullständigt van vid formatet. Inläggstexten lyder ”Hei jätte rolig att man har tiktok hoppas vi eller jag är jävla tokigti skriva och sicka bild och film”.

Det här första inlägget fick över en miljon visningar inom loppet av ett dygn. Tusentals röda hjärtan har tryckts på och kommentarsfältet har exploderat. Det här sammantaget saknar mig veterligen motstycke i svensk influencer-historia. Irma har inte legat på latsidan utan fortsätter sin framfart. I skrivande stund har de hittills 8 klippen totalt 8 miljoner visningar. Allt inom loppet av 10 dagar.

Jag tror att uppslutningen kring Irma är ett symtom på en större rörelse. Är inte följarna trötta på influencers glättiga och polerade liv? Anitha Clemence ska sluta shoppa. Resumés krönikör Katarina Graffman vittnar om unga tjejer som säger ”Jag hatar influencers” men följer för att sedan avfölja. De-influencing har blivit en grej. Cancelkulturen letar hungrigt efter sitt nästa offer. Är det för att folket på andra sidan skärmen vill se fler influencers som inte gör anspråk på de ideal som vi som samhälle har bidragit till?

Här finns liksom inga tvivel. Irma är Irma! Hon försöker inte vara någon annan. Hon säger precis vad hon tänker. Hon korrläser inte sin caption.

Vad vet jag. Jag är gammal i sammanhanget. Precis som att jag aldrig kommer kunna förklara storheten i Markoolios CD-skivor för den yngre generationen, kommer den yngre generationen aldrig kunna förklara varför Markoolios mamma är the it girl 2023. Men kanske var det precis vad vi behövde.

Johannes Gustavsson
Grundare och vd för agenturen Infly

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev