Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Vi befinner oss i en känslornas totala overload”

Publicerad: 7 oktober 2016, 08:12

Sofia Wadensjö Karén är opinionsbildare i Resumé.

Foto: Mårten Färlin

Att rutinerade journalister som Nike Nylander och Janne Josefsson inte förmår att lägga sina egna känslor åt sidan i en nyhetssändning säger allt om hur snett vi hamnat, skriver Sofia Wadensjö Karén.


Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonNike NylanderSofia Wadensjö KarénDonald TrumpJan Helin

Om jag är känslomänniska?
Tveklöst.
Jag tänder på alla cylindrar, ofta och gärna. Jag diskuterar och debatterar, jag känner in och jag känner av. Konstant och hela tiden.
Men nu räcker det.
Till och med för mig.

Vi befinner oss i en känslornas totala overload. Det var länge sedan vi slog in på den vägen, och nu har vi nått vägs ände. Tillsammans står vi frustrerade och stampar i en emotionernas obönhörliga återvändsgränd där högljudda manifest besvaras med upprop i djupaste affekt, där känslorna svajar i debatter på bästa sändningstid och tonlägena ständigt skruvas upp i krönikor, twitterinlägg och facebookstatusar.

Intressant nog ägnar vi ju oss åt detta samtidigt som vi förfasar oss över den faktaresistenta argumentationen inför Brexit-omröstningen, eller de många känslostyrda inslagen i Donald Trumps presidentvalskampanj. Som om vi helt enkelt inte vill låtsas om att även vårt hela samhällsklimat i allt högre grad går från faktagrundad professionalism mot känslostyrd argumentation.

Ett tydligt exempel från vår egen bransch var den nyligen sända Aktuellt-debatten med SVT:s programdirektör Jan Helin. Uppenbarligen kände nyhetsankaret Nike Nylander och programledaren Janne Josefsson sig ifrågasatta av Jan Helin efter ett – för tittarna såväl okänt som ovidkommande – personalmöte.

Att rutinerade, professionella journalister som Nylander och Josefsson inte förmår att lägga sina egna känslor åt sidan i en nyhetssändning (!) säger allt om hur snett vi har gått. Om hur förnuftet får stå tillbaka.

Mer än någonsin behöver vi det dröjande samtalet, det sökande resonemanget, den eftertänksamma dialogen. Samtal där vi håller huvudet kallt, där fakta står i fokus och – viktigt – där vi är obrottsligt lojala med sakfrågan. Ingen mer debatt om hur vi kände efter den förra eller förrförra debatten, tack.

I stället alltså: fokus på fakta och på sakfrågan.
Dina känslor? Dem får du fortsättningsvis hantera utanför det offentliga samtalet.

Sofia Wadensjö Karén
Styrelseordförande, Utgivarna/chefredaktör, Tidningen Vi

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.