fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Vi ska ses igen. Hur ska det gå?

Publicerad: 12 januari 2022, 09:02

Fredrik Jerlov, vd Scream Göteborg

Fredrik Jerlov gör sig redo för en återträff med kollegerna på reklambyrån som bar hans namn och minns en arbetsplats där folk arbetade för mycket, med bristande processer och godtycklig lönesättning. ”Det var en annan tid och vi var förstås inte ensamma”.

Ämnen i artikeln:

Fredrik Jerlov#baramänniska

Jerlov reunion… är namnet på det kommande partyt som samlar alla som någon gång fått minst en lönecheck på reklambyrån Jerlov. Om coviden tillåter samlas en del av oss snart för att äta lite och dricka lite och prata om det som var.  Borde kunna bli trevligt. Men kan förstås urarta till katastrof. Och då inte på grund av smittspridning.

Byrån Jerlov drevs i olika former under åren 1989-2010 och sysselsatte nog runt 150-200 personer totalt. De flesta av oss var unga.  För många var det den där tiden före barnen. Jobbet och fritiden flöt samman. Kanske hade vi en stark kultur. Kanske hade vi mycket roligt. Eller kanske är det jag som inbillar mig eftersom jag hade mitt namn på dörren. Kanske är mina minnen ganska långt bort från hur andra kände. Kanske är det vad jag får reda på vid återsamlingen?

LÄS MER: Kommunikation är Sveriges sjukaste yrke: ”Den värsta konsekvensen är dödsfall”

Det skulle inte vara helt omöjligt. I skenet av den kultur som råder på de flesta sunda arbetsplatser i dag, kan jag se tusen saker vi gjorde snett. Vi jobbade för mycket och för länge. Kvällar och helger. Inga tydliga processer, de som arbetade i slutet av kedjan; originalare och AD-assar, kunde få besked om plötsliga akuta ändringar fem minuter före hemgång. Lönesättning var godtycklig och det mesta var förhandlingsbart. Vi konfererade allt för ofta i baren och vi tog inga fångar på Guldäggsgalan. 

Jag vill påstå att jag inte såg några gubberier. Jag tror att vi män visade våra kvinnliga kollegor respekt. Men man ser vad man vill se. Jag kanske snart får veta hur det egentligen var.

TIPSA OSS: Hjälp Resumé granska den psykiska ohälsan i branschen 

Det var en annan tid och vi var förstås inte ensamma. Liknande atmosfär rådde, vill jag säga, på flesta byråer som ville någonstans. Det var jobben först. I grunden en bra tanke, men som strategi för ledarskap blir den över tid ohållbar om den inte kombineras med empati och struktur. Så här i efterhand är det nog det bästa råd jag kan ge till unga byråledare med blicken mot toppen. Ställ gärna krav och håll ribban högt. Men ta med dig att dina medarbetare sannolikt inte drivs av samma krafter som du själv. Lyssna ödmjukt. Var snäll.  Då, i bästa fall, kan du se fram mot en reunion som bara blir kul och rosa nostalgisk.

Fredrik Jerlov, vd Scream Göteborg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev