Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Vilket fackförbund ska jag välja?

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:19


Fråga:

Vilket fackförbund ska jag som copywriter med akademisk examen gå med i? Byrån som jag arbetar på är ansluten till Grafiska, men det känns fel som akademiker och copy att gå med i ett LO-förbund.

Svar:

En gång i tiden var skillnaden tydlig mellan arbetare och tjänstemän. Då bestod LO-förbunden uteslutande av industriarbetare. Den tekniska utvecklingen på arbetsmarknaden har dock, under de senaste årtiondena, suddat ut gränserna mellan tjänstemän och industriarbetare i sån utsträckning att det numera blivit svårt att göra skillnad på de två yrkesgrupperna. I dagens Sverige är det nog bättre att kalla sig löntagare, om man nu måste ha ett samlingsnamn överhuvudtaget. Du kanske snarare är en mediebranschens hantverkare (kreatör) med nya "verktyg" och såna finns det fler av i Grafiska Fackförbundet Mediafacket. En grundregel är dock att man alltid tillhör det fackförbund som tecknat kollektivavtalet på det aktuella arbetsstället.

Monique Wadsted

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.