Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Vill du gå mot strömmen på aktiemarknaden? Sov på saken!

Publicerad: 4 mars 2021, 09:46

”Huruvida pauser och tvivel gynnar dig som beslutsfattare går alltså inte att ge ett enkelt svar på. Men oavsett om du ska välja aktier, arbetsgivare eller tinderdejt ska du vara medveten om att själva handlingen att skjuta upp ett beslut inte är neutral utan påverkar dig på ett förutsägbart sätt”, skriver Beate Undén.

Foto: Unsplash

Att skjuta upp ett beslut kan påverka oss mer än vad vi tror. Det konstaterar beteendevetaren Beate Undén i veckans Beteendebank.


Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Under pandemiåret 2020 har fler än någonsin börjat investera på börsen. Fler unga och fler kvinnor köper nu aktier och fonder, kanske som en följd av den ökade ekonomiska otryggheten i samhället. Alla som testat vet att stressen och beslutsångesten inför vad och när man ska handla kan vara enorm. Samtidigt ökar förstås risken att ångra ett köp när man känner sig jäktad. Så vad kan forskningen lära oss om beslutsfattande i pressade situationer? 

Vad säger forskningen?
Hur vi uppfattar olika alternativ är ju inte statiskt utan beroende av tid, plats och hur de presenteras för oss. Forskare var intresserade av hur val förändras när vi skjuter upp beslut istället för att agera impulsivt. De bad först deltagare föreställa sig att de ärvt pengar av en släkting men att dessa måste förvaltas i fem år innan de kunde spenderas. I vad skulle då pengarna investeras? Deltagarna fick två alternativ, varav det ena företaget framställdes som rekommenderat. Därefter delades de in i två grupper där den ena fick se företagens respektive aktiekurser under de senaste tre månaderna och sedan ombads välja. Den andra gruppen fick möjligheten att istället vänta tre månader och se hur aktierna utvecklades innan de bestämde sig. Som förväntat valde de flesta, oavsett grupp, företaget som rekommenderats till dem. Men det var betydligt färre som gjorde det i gruppen som fått möjlighet att vänta och se på aktiens utveckling. Att skjuta upp beslut verkar alltså kasta en skugga av tvivel över valsituationen och särskilt över det normativa alternativet, vilket gör det mindre attraktivt. 

I nästa del av studien testade man att prima deltagare med tvivel, alltså att aktivera en upplevelse av tvivel i dem. Vissa av dem fick kasta om ord i meningar som skulle föra tankarna till tvivel, till exempel ”Inte John vad han göra visste skulle” (John visste inte vad han skulle göra). Den andra gruppen fick neutralt kodade meningar som inte väckte tvivel eller någon annan särskild känsla. Sedan fick de föreställa sig att de skulle köpa en TV, antingen en Samsung eller en Sony. För att göra ett alternativ till det normativa i deltagarnas hjärnor, i det här fallet Sony, fick de i uppgift att skriva ner en fördel och en nackdel med Sonys produkter. Att göra ett alternativ framträdande på det här sättet vore i normala fall tillräckligt för att de flesta skulle välja Sony TV:n. Men när deltagarna sedan fick uppge vilken TV de var mest sugna på att köpa visade det sig att de som primats med generellt tvivel tvärtom föredrog Samsung TV:n. 

Och vad betyder det?
Studierna visar att man genom att skjuta upp ett val eller på annat sätt förhöja känslan av tvivel påverkar beslut på ett förutsägbart sätt. Det normativa alternativet blir nämligen mindre attraktivt. Ifall detta alternativ är helt godtyckligt, till exempel att vi bara råkat höra mer om Sony än Samsung de senaste veckorna, gynnar det troligtvis oss som beslutsfattare att skjuta upp valet. Men standardval kan ju också vara rekommenderade av en orsak, för att de är populära bland andra till exempel. I de fallen fattar vi sannolikt sämre beslut om vi genom tvivel och framskjutande styr bort oss själva från det rekommenderade. Huruvida pauser och tvivel gynnar dig som beslutsfattare går alltså inte att ge ett enkelt svar på. Men oavsett om du ska välja aktier, arbetsgivare eller tinderdejt ska du vara medveten om att själva handlingen att skjuta upp ett beslut inte är neutral utan påverkar dig på ett förutsägbart sätt.

Beate Undén, beteendevetare, Rodolfo

Källor
Van de Ven, N., Gilovich, T., & Zeelenberg, M. (2010). Delay, doubt, and decision: How delaying a choice reduces the appeal of (descriptively) normative options. Psychological Science, 21(4), 568-573.

Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.