Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Vill du spendera mindre under jul? Betala klapparna med cash!

Publicerad: 16 december 2021, 13:04

Foto: SolStock

Det kanske känns smidigare att betala med kortet, men om du vill hålla koll på utgifterna kan kontanter vara ett bra alternativ. Rodolfos beteendespecialist Rosanna Rippel förklarar varför.


Ämnen i artikeln:

BeteendevetenskapBeteendebanken

Nu är det jul igen. Det vankas en uppsjö av mat, dryck och klappar. Många spenderar betydligt mer pengar än vanligt dessa tider på året, inte minst på presenter till nära och kära. Vissa passar till och med på att unna sig själva något speciellt att muntras upp av i vintermörkret.  Visst uppskattar vi ofta shoppingupplevelser, men att gå fram till expediten i kassan och inhandla det vi fastnat för, eller att trycka ”godkänn” när vi lämnat våra betaluppgifter till webbshopen är också förenat med en känsla av obehag. Inom beteendevetenskaplig forskning finns ett vedertaget begrepp som refererar till detta fenomen vid namn ”pain of paying”. Intressant nog visar forskning även att denna effekt är större vid köp där vi betalar med kontanter än när vi använder kort.

Vad säger forskningen?

De studenter som deltog i studien ombads uppge hur mycket pengar de ville buda på tre olika priser. Ett pris var biljetter till en basketmatch, ett annat till en baseballmatch, och det sista var banners för två olika lag. Varje deltagare fick ett papper med information om priser samt instruktioner om hur budgivningen skulle gå till. Vad de inte visste var att hälften av deltagarna fick information att den som vann skulle betala med cash, medan den andra hälften informerades om att betalning skulle göras med kort. I fallet med kontantbetalning ombads deltagarna att ange ifall de hade tillgång till en närliggande uttagsautomat. Den hälft som förväntade sig kortbetalning fick ange vilket typ av kort som skulle användas för transaktionen, samt utgångsdatum och kortets tre sista siffror.

Det visade sig att de studenter som trodde att de skulle betala med kort om de vann angav betydligt högre summor för samtliga tre pris, i vissa fall uppåt dubbelt så mycket.

Och vad betyder det?

Kanske är det svårt att tänka sig att det ska spela någon roll för hur stora dina utgifter blir hur du väljer att betala. Men forskningen talar tydligt på denna punkt. Människor tenderar att uppleva en större ”pain of paying” när de betalar med kontanter, och således spendera mindre pengar än vad de skulle gjort med kort eller andra kontaktlösa medel.

Så vill du hålla nere dina utgifter över jul och mellandagarna i år gör du klokt i att uppsöka en uttagsautomat och göra dina inköp med papperspengar!

Rosanna Rippel

Källor
Prelec, D., & Simester, D. (2001). Always leave home without it: A further investigation of the credit-card effect on willingness to pay. Marketing letters, 12(1), 5-12.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.