Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Visa ditt stöd för ett öppet – men inte naivt samhälle

Publicerad: 2 juli 2017, 09:01

Helena Westin.

NMR:s närvaro i Almedalen påminner om Karl Poppers toleransparadox från 1945: om vi inte är beredda att försvara ett tolerant samhälle mot de intolerantas angrepp, då kommer de toleranta att gå under, och toleransen med dem, skriver Helena Westin.


Ämnen i artikeln:

Helena WestinAlmedalen 2017

Äntligen dags! Äntligen Almedalen! Almedalsveckan är fantastisk. Och förfärlig. Fantastisk för att människorna och makten alla är så nära. Förfärlig för att det nya normala nu visar sig vara tolerans för intolerans i en diffus tankevurpa om yttrandefrihet. När det faktiskt finns en skarp gräns mot den som inte ställer upp på alla människors lika värde. På grundläggande mänskliga rättigheter enligt FN.

Jag hoppas att Almedalsveckan kan fortsätta vara sin idé. Det fantastiska i att jag till frukost möter allvarliga styrelsekollegor i näringslivet. Därefter ett seminarium med alternativa hbtq-aktivister och till lunch ett samtal med politiska makthavare från regeringskansliet. Det är en sådan styrka och kraft att vi har ett samhälle där detta är möjligt!

Att inom loppet av en förmiddag, några medeltida gränder upp eller ner, få ta del av så disparata perspektiv, så olika synsätt. Bara att se de olika klädkoderna är en resa. Eller lyssna till de olika språken. Allt på svenska, men ändå med helt olika koder. Men det är bara sorgligt att det fortfarande är så oöverstigligt långt mellan transpersonernas och direktörernas världar, eller från direktörerna till kommunikatörerna. Men det är ingen fara. Sådana är vi ju, vi behöver tillhörighet och gruppidentifikation. Skönt att vi alla ändå kan mingla i Visby en vecka. Det bygger broar och skapar möten som ger förståelse som i sin tur ger hopp och utveckling.

Men, och detta är ett förfärligt men. Vi kan inte fortsätta vara naiva inför grundvärdet – alla människors lika rätt. Om inte den andre ställer upp på det, får vi inte vara mesiga. Om vi inte tydligt, bestämt och tveklöst sätter ner foten när några vill begränsa andras utrymme kommer Almedalsveckan, så som vi känner den, att bli ett vackert minne blott.

I år har, en så kallad motståndsrörelses tillåtna närvaro, i toleransens namn, begränsat andra gruppers möjlighet att vara med. Vilket gör att vi nu är farligt nära det Karl Popper efter andra världskrigets fasor 1945 i skriften 'Det öppna samhället och dess fiender' beskrev som toleransparadoxen:

"Om vi på ett obegränsat sätt tolererar intoleranta människor, om vi inte är beredda att försvara ett tolerant samhälle mot de intolerantas angrepp, då kommer de toleranta att gå under, och toleransen med dem."

Så kära Almedalsvän! Bidra med ditt fria ord i vårt fria samhälle. Må mötena över åsiktskorridorerna bli många. Må vi tillsammans klokt försvara det samhälle vi alla delar mot intoleransen. Gå i mångfaldsparaden på Sverigedemokraternas dag på fredag. Gå, trots polisens sorgsna vädjan att flytta den därför att de inte kan garantera säkerheten på grund av Nordiska motståndsrörelsens närvaro. Kom till Hamnplan på fredag kl 14 och visa ditt stöd för ett öppet, men inte naivt samhälle. Ett samhälle där alla som tror på varje människas rätt att leva i fred och frihet får plats. Må du ha en fantastisk Almedalsvecka!

Helena Westin
Rådgivare och styrelseproffs

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Helena WestinAlmedalen 2017

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.