onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Wrexhams framgång visar på kraften i storytelling – och kändisar

Publicerad: 4 maj 2023, 11:25

Rob McElhenney och Ryan Reynolds firar att Wrexham AFC vunnit engelska National League.

Foto: Martin Rickett

Det krisande walesiska fotbollslaget Wrexham AFC har tagit internet med storm sedan två kändisar klev in som ägare. Vad kan pr-konsulter och kommunikatörer lära av det?

Ämnen i artikeln:

Ryan ReynoldsFotbollSociala medier

Fotbollslaget Wrexham AFC:s historiska återkomst till den engelska fotbollsligan nyligen har uppmärksammats stort av både fans och kändisar. Bland annat har skådespelaren Ryan Reynolds publicerat inlägg i sociala medier för att uttrycka sin glädje över lagets framgång. Det är kanske inte så konstigt eftersom Reynolds, tillsammans med skådespelarkollegan Rob McElhenney, tog över det då krisande walesiska laget 2020. Han är alltså en av klubbens delägare. Och efter att han blev delägare har också klubbens förvandling visats upp i en Disney+-dokumentär. Dokumentären i sig har genererat en ny skara fans i USA, varav många tog sig till norra Wales för den historiska matchen som nu gett laget en plats i de högre ligorna.

Hollywoodkopplingen har naturligtvis varit en viktig faktor för att stärka klubbens profil, och namn som Joe Russo, Paul Rudd och David Beckham finns bland de kändisar som har visat sitt stöd för laget. Prinsparet av Wales har berömt klubben för deras prestation. Sportnätverket ESPN rapporterade att Wrexhams match mot Sheffield United i februari var den mest följda matchen för dagen på alla sina digitala plattformar.

Klubbens fans har hyllat Hollywoodägarna för att de inte bara har återupprättat lagets framgång utan också för sitt arbete med att öka antalet besökare på stadion och för att de har bidragit positivt till samhället i stort.

LÄS OCKSÅ: Kollegerna berättar: Hemligheterna bakom Ryan Reynolds genialitet

Storytelling, kändisar, samhällsengagemang och socialt ansvar

För pr-konsulter och kommunikatörer är Wrexham AFC:s framgång en övertygande fallstudie om kraften i storytelling och effekten av kändisars medverkan. Disney-dokumentären bidrog till att skapa en stark berättelse om klubben, som förstärktes ytterligare genom att högprofilerade kändisar medverkade i den. Dessutom understryker Wrexham AFC själva också vikten av samhällsengagemang och socialt ansvar som del av deras framgång. Hollywoodägarna har haft en positiv inverkan på lokalsamhället, inte bara genom att återupprätta lagets framgång utan också genom att investera i stadion och närsamhället.

Även om det här exemplet verkligen är en spetsad framgångssaga, visar den verkligen på kraften i storytelling, kändisar, samhällsengagemang och socialt ansvar.

Genom att utnyttja dessa faktorer kan företag och organisationer skapa stort intresse och engagemang samtidigt som de har en positiv inverkan på samhället. Just det sistnämnd blir allt viktigare för att bygga och stärka varumärken eftersom det är en viktig fråga för de yngre generationerna. De vill att varumärken ska ta ställning!

Erik Boltjes & Karin Bäcklund

Det här inlägget baseras på ett av nyhetsbrevets Det här har hänt på Internets innehåll. Du kan läsa hela förra veckans nyhetsbrev som innehåller en massa internetnyheter här och om du vill prenumerera på nyhetsbrevet för att få ännu fler nyheter direkt till inkorgen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev