Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

"Youtube är så mycket större än våra svenska Youtubers"

Publicerad: 25 maj 2018, 07:40

Karolina Jonason, Drakflygare produktion.

När DN Kultur testar Youtube-världen visar de att de inte har någon förståelse för plattformens enorma utbud, det menar Karolina Jonason på Drakflygaren produktion.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterYoutube

DN:s kulturdel i söndags innehöll en artikel där skribenten till artikeln hade bestämt sig för att "testa en vecka med Youtube som enda sällskap". Under en vecka skulle alltså journalisten få all sin information från olika youtubers. Alla nyhetsappar stängdes av liksom Facebook, Twitter och Instagram.

Spännande, tänkte jag som är en stark förespråkare av Youtube och andra sociala medier. Äntligen har någon av de största och mest resursstarka medierna i Sverige vaknat och ska skriva något om våra yngre generationers främsta informationskälla.

Men när den Youtube-novise journalisten sedan fastställer att "för att begränsa urvalet sätter jag upp prenumerationer på de tjugo största svenska kontona", så sjunker mina förhoppningar om en rättvis och grundlig artikel om vad Youtube faktiskt är.

För enligt mig är det just i begränsningen som problemet ligger. Den egna begränsande tanken hos skribenten har redan dömt Youtube till att vara "de tjugo största svenska kontona".

För att kunna ta till sig Youtube så måste du enligt mig släppa de regler som du lärt dig vid uppsatsskrivningen i skolan. Genom urval, metoder och begränsningar har generationer i Sverige lärt sig att tänka och ta till sig ny information. Men så funkar inte Youtube. Visst, journalisten kanske är genuint intresserad av enbart de största svenska vloggarna, men då känns meningen "mer än halvvägs in i Youtube-veckan har jag knappt hört en enda nyhet", lite konstig.

Youtube är så mycket mer än våra svenska fantastiska youtubers. Och att göra ett urval av enbart svenska vloggare är som att gå in i en kiosk och enbart välja nöjessidorna i tidningarna och sedan klaga på att det är för lite nyheter, fördjupande samhällsartiklar eller reportage.

Jag blir innerligt trött på att många i min generation och äldre inte greppar Youtube och dess innehåll utan avfärdar det som något konstigt och icke viktigt. Youtube är en oändlig källa till kunskap - i vilket ämne du än kan tänka dig.

Jag sticker inte under stolen med att det finns frågor som måste rätas ut kring rättigheter, ansvariga utgivare, trollfabriker, med mera på Youtube. Men för mig och 1,8 miljarder andra människor så överväger det positiva det negativa, och mot de flesta barnsjukdomar finns det numera vaccin.

Jag är en stark förespråkare av sociala medier. Kanaler, nätverk och intressegrupper slutna som öppna, på Youtube, Facebook, Instagram, Snapchat, med fler är här för att stanna.

Som privatperson kan du välja mellan att vara aktiv i diskussioner och debatter eller så kanske du enbart vill läsa kommentarer och titta på. TV- och nyhetsmedier måste också välja. Ska de själva vara en aktör i detta enorma flöde som våra yngre älskar att ta del av? Eller ska de ska stå bredvid, bli omkörda och bortglömda när de yngre generationerna, med sina obegränsade informationskonsumtionsvanor, tar över?

Att många av de stora svenska etablerade medierna känner sig hotade av de sociala plattformarna är ingen nyhet. Det självgenererande och intressedrivna innehållsmonster som Youtube är, stressar många aktörer idag. Och det understryker Youtubes betydelse.

Jag hade, i artikeln i DN, velat läsa mer om den otroliga innehållskraft som finns på Youtube. Jag hade också önskat att skribenten hade gjort en djupare dykning bland de kanaler som finns att välja på för att ta reda på vad en vecka med Youtube faktiskt kan innebära för det egna informationsflödet. Om jag skulle ha valt en vecka med enbart Youtube som informationskälla skulle jag ha valt några av nedanstående kanaler att följa. Sen hade jag låtit mitt intresse och nyfikenhet leda mig vidare till nya kanaler och innehåll. Högt som lågt. Bra som dåligt. För det är det som gör Youtube så fantastiskt.

Några nyhetskanaler:

-  BBC 2 539 779 prenumeranter.
- The New York Times 1 300 736 prenumeranter.
-  CNN 3 662 896 prenumeranter.
- The Young Turks 3 860 535 prenumeranter.
- Dagbladet 276 067 prenumeranter.
- NowThis News 68 851 prenumeranter.

Humor och underhållning och lärande:

- Simone Giertz 1 152 328 prenumeranter. Vår svenska stjärna som roar med intelligenta men helt onödiga robotar som hon själv bygger. Började sin karriär i en båt längst Södermalarstrand i Stockholm.
- Physics Girl 960 446 prenumeranter Intresserad av atomer och fysik. Kolla in den här tjejen och hennes smarta, intelligenta förklaringar.
- Team Coco 5 903 692 prenumeranter.
- Conan O'Brians kanal. Kul och oväntat innehåll.
- Dude perfect 30 432 306 prenumeranter Ett gäng amerikanska män som gör extremt perfekta saker. Allt från att skytte till bollsport till bottle flip.
- Colinfurze 5 947 029 prenumeranter Den här killen bygger de mest obegripliga och fantastiska saker. Som en barnvagn med raketmotor. En bunker i trädgården. Eller varför inte riktiga wolverine klor?
- AWE me 6 545 683 prenumeranter Nyfiken på hur man smider ett riktigt Hattori Hanzō Katana svärd? Här har du svaret. Galet begåvade smeder.
- The Tonight Show Starring Jimmy Fallon 16 702 228 prenumeranter.
- TheEllenShow 25 649 730 prenumeranter.
- Great Big Storys 2 392 727 prenumeranter. Minidokumentärer och berättelser kring personligheter, fenomen och äventyr. Helt fantastiska små storys.

- 60 Second Docs 17 762 prenumeranter Minidokumentärer på en minut.

Karolin Jonason, Drakflygaren produktion.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterYoutube

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.