Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Yttrandefrihet är inte ansvarsfrihet

Publicerad: 15 juni 2020, 07:34

Vare sig vi vill det eller inte representerar vi alltid de bolag vi arbetar för, det skriver Johanna Lindskog-Lindell med anledning av att TV4 nu valt att sparka Alexander Bard efter dennes kontroversiella uttalanden.


Ämnen i artikeln:

Alexander Bard

Igår sparkades Alexander Bard från TV4 efter det rasistiska utspelet han gjorde förra veckan.

Tidigare menade kanalens presschef att Alexander Bard ger uttryck för sina egna privata åsikter på sina sociala plattformar och måste svara för dessa själv och därför är det inte en fråga för TV4 att svara på. Dock ändrade kanalen sitt beslut några timmar senare och avslutade samarbetet med Bard.

Internet och sociala medier för med sig en mängd nya perspektiv i samhället. Rasism och odemokratiska åsikter kommer upp till ytan. Alla som är aktiva digitalt har en anledning att ha i åtanke att de representerar sig själva men också de bolag som de arbetar för.

TV4 har tidigare indirekt stöttat Bard genom avsaknad av ställningstagande, då deras passiva handlande backat en person som har kunnat säga precis vad han vill utan några konsekvenser, exempelvis rasistiska uttalanden och nedvärderande ord om kvinnor.

Människor representerar alltid sitt företag som de är anställda på och oavsett om de säger att deras digitala ord är ”deras egna åsikt”. Alla människor är potentiella språkrör som kan stärka bolaget men även kan lägga en mörk tung skugga över det.

Du och jag representerar alltid våra företag, vare sig vi vill eller inte – det ligger i betraktarens ögon. Yttrandefriheten ger människor rätt att framföra sina åsikter, men det betyder inte att man är immun mot konsekvenserna.

Ämnen i artikeln:

Alexander Bard

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.