Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Podcast

Andreas Karlsson om Kycklingstipendiet, idékris, stil och kreativitet

Publicerad: 20 maj 2022, 11:33

Andreas Karlsson är kreatör på Åkestam Holst och vann nyligen Kycklingstipendiet tillsammans med Noah Bramme. I Insiktspodden berättar han om hur det egentligen går till när man utformar ett reklamkomcept som skjuter på gränserna. Dessutom: hur får man mormor att förstå vad man jobbar med – och genomgår den svenska branschen en kreativitetskris?


Ämnen i artikeln:

Resumés podcastKycklingstipendietNyheter

När Andreas Karlsson vann Kycklingstipendiet tillsammans med Noah Bramme skrev juryn att duon ”Med stora hjärtan och en tonträff som funkar lika bra för det livsviktiga som det helt oviktiga, för alltid har skjutit gränserna för vad som är typisk reklam.” De har bland annat gjort kampanjer för välgörenhetsorganisationer som Talita, men också 7-Eleven och Pressbyrån.

Varför får era idéer så stort genomslag?
– Om man tänker på de jobb som är med i tävlingar så finns det inte bara ett jippo, det är kampanjer som fungerat och gjort en bra affär för kunden. Det är inte bara saker som ger rubriker – det är någonting som tjänar affären.

När Resumé har kartlagt svenska bidrag i internationella tävlingar har det visat sig att vinnarna blir färre. En teori är att fokus på det datadrivna har urholkat kreativiteten. 

– I nuläget tror jag absolut att det kan strypa kreativiteten. I nuläget har vi såna otroliga mängder data som vi inte vet hur vi ska processa eller göra med. Men jag tror det kan vara ett otroligt verktyg, om vi vet hur vi ska använda det, säger Andreas Karlsson. 

Förutom detta berättar han om drömmen att dra utomlands, hur han tycker den svenska branschen står sig internationellt, och hur det kändes att vara med i arbetsgruppen för det plagiat-anklagade reklamen ”A slow ad for fast people”. 

LÄS MER: Åkestam Holsts bidrag diskas från Guldägget – två veckor efter juryns bedömning 

Lyssna på podden HÄR eller i spelaren nedan.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Redaktionen

Reporter

red@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.