Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Podcast

”Företag går miste om massor med talang”

Publicerad: 20 oktober 2020, 07:57

I säsongsfinalen av Orlic & berättar Lamin Sonko om det snabbväxande talangnätverket :Part som blivit en plantskola för nästa generation kreatörer.


Ämnen i artikeln:

David OrlicOrli&Lamin Sonko

I fem avsnitt av podcasten Orlic & har David Orlic träffat kända profiler från kommunikationsbranschen som startat egna verksamheter och varumärken. I säsongsfinalen berättar Lamin Sonko, tidigare hållbarhetschef på Jung Relations, om det snabbväxande talangnätverket :Part.

– Några år efter att jag kommit in i branschen tittade jag tillbaka på min egen resa och undrade hur kommer det sig att jag inte landat här tidigare. Jag kände ingen som jobbade inom kommunikation och hade varken referenser eller nätverk. Jag ville bryta den cykeln och fånga upp talanger tidigt, säger Lamin Sonko.

Talangnätverket grundades 2015 under namnet Stockholm Open och består idag av 2 000 unga mellan 16–25 år, de flesta med mångkulturell bakgrund från Stockholms ytterstadsdelar. Talangerna matchas med företag i den kreativa sektorn och startup-ekosystemet, som vänder sig till :Part för bland annat rekrytering av juniora tjänster och insiktsarbete i form av fokusgrupper eller undersökningar. Målet är att bli en plantskola för nästa generation kreativa ledare.

– I början sågs det här som ett mångfaldsinitiativ och många betraktade det som en hjälpande hand som sträcktes ut till utsatta personer från ytterstaden. Men för oss har det aldrig varit synd om någon. Det är systemiska faktorer som gör att viss talang inte får tillgång till vissa rum och i stället faller bort. I slutet av dagen är det en affärsfråga: hur tar vi tillvara på alla människors talang och ambitioner?

Samtidigt går det inte att blunda för vikten av representativitet och att talanger behöver kunna se sig själva i mentorer och förebilder.

– Det är viktigt att ha personer som man kan spegla sig i och som man känner sig trygg med att ställa frågor till. Det är något :Part jobbar aktivt med, att skapa de här nya förebilderna som kan få fler att känna sig välkomna och känna att det finns en plats för dem med, säger Lamin Sonko.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Orlic & görs i samarbete med Vad Vi Vet. Producent är Lars Erlandsson. Podden finns bland annat tillgänglig via bland annat Spotify, Acast och Apple Podcasts.

 

Om gästen:

Pr-profilen Lamin Sonko har tidigare varit strateg och hållbarhetschef på Jung Relations och är idag global PR-chef på fintechbolaget Majority. Han är också styrelseordförande i talangnätverket :Part (tidigare Stockholm Open).

 

Redaktionen

Reporter

red@resume.se

Ämnen i artikeln:

David OrlicOrli&Lamin Sonko

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.