söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Podcast

Kommunikation Sveriges sjukaste yrke: ”Orimliga krav på kommunikatörer”

Publicerad: 1 juni 2022, 11:26

Kommunikationsbranschen är Sveriges sjukaste, visade en undersökning från Skandia förra året. Vad beror det på? Och vad är lösningen på problemet? I det senaste avsnittet av podden Kommunikation med Svensson & Mattisson diskuterar kommunikationsexperterna Anders Svensson och Linus Mattisson de bakomliggande orsakerna.

Ämnen i artikeln:

Kommunikation med Svensson & MattissonPodcast

R

Redaktionen

red@resume.se


I slutet av förra året visade en undersökning från Skandia att kommunikationsbranschen är Sveriges sjukaste yrke, enligt statistik från Försäkringskassan. Exempelvis låg andelen sjukfall för psykisk ohälsa på 41 procent. Och kommunikatörer är till exempel tre gånger så sjuka som jordbrukare, som var gruppen med lägst antal sjukskrivningar.

LÄS MER: Kommunikation är Sveriges sjukaste yrke: ”Den värsta konsekvensen är dödsfall” 

Under våren har det förts en intensiv debatt i kommunikationssverige: Hur kunde det bli så här? I det senaste avsnittet av Kommunikation med Svensson & Mattisson tittar Anders och Linus närmare på siffrorna och analyserar orsakerna bakom det dystra resultatet.

– Kommunikatörer måste bli bättre på att säga nej och sätta gränser. Jag har sett exempel på nyexaminerade kommunikatörer som kommit ut på arbetsmarknaden och jobbat arslet av sig och gjort slut på sig själva, men som i själva verket inte åstadkommit så mycket eftersom de sprungit på alla bollar, säger Anders Svensson i avsnittet och fortsätter:

– Sen kan man inte ställa samma krav på att våga sätta gränser på en nyutexaminerad som på en som arbetat länge i branschen. Och det är så klart även arbetsgivarens ansvar att ge rimliga förutsättningar.

De orimliga kraven som ofta ställs i jobbannonser från arbetsgivare, där en person ska utföra omfattande uppgifter som borde vara flera olika tjänster, samt en föråldrad syn på kommunikation hos en del chefer tror duon även kan ligga bakom den utbredda psykiska ohälsan i branschen.

– Jag blir utbränd bara av att läsa vissa jobbannonser. Det är just dessa jobbannonser, arbetsbeskrivningar och sedermera arbetssituationer som gör att många blir sjukskrivna. Det är ofta orimliga krav på kommunikatörer, säger Linus Mattisson.

Lyssna på avsnittet här eller via spelaren nedan.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

Kommunikation med Svensson & Mattisson produceras av kommunikationsexperterna Anders Svensson och Linus Mattisson i samarbete med Resumé.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev