lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Podcast

”Kommunikatörer som kan dataanalys kommer bli väldigt eftertraktade”

Publicerad: 16 juni 2022, 13:14

Sveriges kommunikatörers kompetenskartläggning talar sitt tydliga språk: kommunikatörer som behärskar dataanalys kommer vara heta på arbetsmarknaden. Det berättar Caroline Thunved, ny vd och generalsekreterare för Sveriges kommunikatörer, när hon gästar podden Kommunikation med Svensson & Mattisson.

Ämnen i artikeln:

Nyheter

R

Redaktionen

red@resume.se


Medlemsorganisationen Sveriges kommunikatörer har under flera år genomfört en kompetenskartläggning av kommunikationsbranschen, för att se hur kommunikatörens roll ser ut och vilka kompetenser som efterfrågas. I undersökningen kom man fram till att kommunikatörer i huvudsak består av fyra roller: generalisten, specialisten, innovatören och analytikern. Där den sistnämnda rollen är den som är mest eftertraktad.

Det berättar Caroline Thunved, ny vd och generalsekreterare för Sveriges kommunikatörer, i podden Kommunikation med Svensson & Mattisson.

– Analytikern jobbar mycket med dataanalys och effektmätning. Men framför allt med att tolka dataanalysen och göra den kommunikativ. Det är denna roll vi ser är den mest efterfrågade och där det finns största kompetens- och utbildningsgap, säger Caroline och tillägger:

– Data säger ju oss ingenting om vi inte kan analysera och översätta vad den säger. Där märker jag att många går bet när man anställer personer som bara ska jobba med data. För du måste också kunna analysera den och det viktigaste av allt: ta ut det till insikter och basera strategierna på insikter.

I avsnittet diskuteras även: Varför är kommunikation Sveriges sjukaste yrke? Vilka frågor kommer Caroline driva som vd och generalsekreterare? Är cancel-culture ett problem? Finns det för få män i branschen? Och framför allt: finns det för många kommunikatörer?

Lyssna på avsnittet här eller via spelaren nedan.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.


Kommunikation med Svensson & Mattisson produceras av kommunikationsexperterna Anders Svensson och Linus Mattisson i samarbete med Resumé.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev