Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Podcast

Podd: Experten om låga upphandlingspriserna: ”Ingen tvingar byråerna att lägga sig så lågt”

Publicerad: 21 oktober 2021, 07:25

Gunilla Bergh är veckans gäst i podden, där vi pratar om utmaningarna inom offentliga upphandlingar.

Låga timpriser i offentliga upphandlingar fortsätter att röra upp känslor hos byråledarna. Men vad är det egentligen som driver utvecklingen och har byråerna så mycket att klaga på? Det är ämnet i veckans podd från Resumé Insikt.


Ämnen i artikeln:

Resumés podcastGunilla BerghOffentliga upphandlingar

Offentliga upphandlingar är återigen på tapeten. Anledningen är Stockholms stads nyligen avslutade upphandling av produktionstjänster, en upphandling där Miltton med ett timpris på i snitt 450 kronor gick vinnande ur. Prisnivån och det faktum att Oh My och Spoon, som ingår i samma koncern, lämnade två olika anbud ledde till att Blomquist överklagade upphandlingen. Blomquist kallade det vinnande anbudet ”oseriöst” och Oh My och Spoons förfarande för ”skenbar konkurrens”. 

Veckans poddgäst Gunilla Bergh är en av Sveriges mest erfarna byråvalskonsulter och jobbar varje år med en lång rad offentliga upphandlingar. Hon gläds över att frågan om offentliga upphandlingar är uppe på tapeten, men tycker att byråerna är lite väl gnälliga när det kommer till just prisfrågan.

– Är du med och skapar kommunikation som ska finansieras av skattepengar bör priserna ligga lägre, men allt är upp till byråerna själva. Det är de som bestämmer vilka priser de lämnar in, säger hon i veckans podd.

En del av förklaringen till sjunkande priser just inom produktion säger hon har med den tekniska utvecklingen att göra, och om teknikkostnaderna sjunker är det inte mer än naturligt att ersättningarna gör det.

– I dag finns det helt andra verktyg som gör att kostnaderna kan hållas nere.

Samtidigt säger hon att även myndigheterna har att förlora på om priserna sjunker för lågt.

– Låga priser gör att samarbetet blir uselt. Och usla samarbeten leder aldrig till kommunikation i världsklass.

Detta och mer kan du höra i veckans podd. Lyssna nedan.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Redaktionen

Reporter

red@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.