tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Podcast

Podd: ”Kommunikatörer är inte alltid transparenta – det är därför journalistik behövs”

Publicerad: 2 december 2021, 08:47

Anders Svensson och Linus Mattisson intervjuar Jan Helin i podden Kommunikation med Svensson & Mattisson.

Foto: Privat / SVT.

Resumé inleder ett samarbete med podden Kommunikation med Svensson & Mattisson. I samarbetets första avsnitt intervjuas mediedirektören Jan Helin om kommunikatörer vs. journalister.

Ämnen i artikeln:

Kommunikation med Svensson & Mattisson

R

Redaktionen

red@resume.se


Podden Kommunikation med Svensson & Mattisson produceras av kommunkationsexperterna Anders Svensson och Linus Mattisson i samarbete med Resumé.

Podden fokuserar på små och stora kommunikationsfrågor och befinner sig ibland i gränslandet mellan kommunikation och journalistik, då de båda programledarna har en bakgrund som journalister. Målgruppen är primärt personer som jobbar som kommunikatörer, både inom privat och offentlig sektor.

Varför ska Resumés läsare lyssna på Kommunikation med Svensson & Mattisson?
För att få spännande och aktuella spaningar om allt som rör media och kommunikation, men även ämnen och uppslag som vi tycker är relevanta för personer som arbetar inom dessa branschen. Vi vill att man ska lära sig något nytt av podden, få nya insikter, idéer och gärna att det blir debatt och diskussioner kring våra avsnitt. Vi hoppas att vi genom det främst bidrar till att höja kompetensen och statusen bland landets kommunikatörer, och också öka förståelsen för yrket och dess roll. Vi bjuder även in intressanta, relevanta och kända gäster till podden då och då. Dessutom är vi inte rädda för att sticka ut hakan, när det krävs, säger Anders Svensson och Linus Mattisson.

Mest spännande trend inom kommunikation just nu?
– Trender är alltid vanskliga eftersom att de kommer och går. Men ska vi lyfta fram något är det hur det bara blir viktigare och viktigare att kommunicera äkta, autentiskt och genuint med sin publik. Dock är många inte där än, utan majoriteten är fortfarande fast i mer traditionell marknadsföring och reklam. Något som fungerar mindre bra i dagens medielandskap.

I samarbetets första avsnitt intervjuas Jan Helin, mediedirektör på SVT och tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för Aftonbladet.

Det har sedan flera år tillbaka rasat en ganska hätsk debatt där man ofta ställer kommunikatörer mot journalister. Båda behövs – men till olika saker, enligt Jan Helin.

Under de senaste tio åren har antalet journalister minskat dramatiskt, samtidigt som kommunikatörerna har blivit allt fler. Något som många menar är ett stort demokratiproblem. Jan Helin är dock av en annan åsikt.

– Jag ser inte riktigt det problemet. Det är inte journalistikens roll att vara flest, utan journalistikens roll är en annan och kommunikatörens roll är tydligt en annan, säger Jan Helin i podcasten Kommunikation med Svensson och Mattisson.

Vad är skillnaden på kommunikatörer och journalister? Hur mår mediebranschen i dag? Vad är public service roll i dagens medielandskap? Och varför har SVT egna kommunikatörer anställda? Det och mycket mer pratas det om i detta första avsnitt med Jan Helin. Del två kommer att släppas onsdagen den 15 december.

Lyssna på veckans avsnitt av Kommunikation med Svensson och Mattisson här eller genom spelaren nedan:

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

När duon inte poddar jobbar Anders Svensson som kommunikationsansvarig i Simrishamns kommun, Linus Mattisson som marknadsförare på Örebro universitet. Linus Mattisson blev 2017 utsedd till årets kommunikatör i Sverige, ett pris Anders Svensson även var nominerad till 2019.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev