tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Podcast

Podd: ”Sociala medier driver människor ut i vansinne”

Publicerad: 15 december 2021, 09:56

Anders Svensson och Linus Mattisson intervjuar Jan Helin i podden Kommunikation med Svensson & Mattisson.

I andra avsnitt av Resumés samarbete med podden Kommunikation med Svensson & Mattisson fortsätter Anders Svensson och Linus Mattisson intervjun med mediemakthavaren Jan Helin där bland annat sociala medier, filterbubblor och fake news diskuteras.

Ämnen i artikeln:

Jan HelinSociala medier

R

Redaktionen

red@resume.se


Jan Helin, mediedirektör på SVT och tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för Aftonbladet, är en av Sveriges allra tyngsta medieprofiler. I del två av poddintervjun ger han bland annat sin syn på filterbubblor och fake news. Två fenomen som alltid funnits under mänsklighetens historia, så varför är det ett problem just nu enligt många?

- Jag är inte bekymrad över filterbubblor. Det är ett allmänmänskligt beteende. Problemet med sociala medier är dock den polariserade kraften. Det driver människor ut i vansinne, säger Jan Helin.

Den allmänna debatten om SVT och public service har de senaste åren handlat en del om opartiskheten. En del beskyller SVT för att vara vänstervridet, medan några hävdar att rapporteringen är högervriden. Enligt Jan Helin är frågan om opartiskhet inte enkel.

- Sakligheten är nummer ett, opartiskheten är mer komplex men måste uppstå i helheten. Det finns en lång rad dokumentärer som vi inte skulle kunna publicera om du skulle ha kravet på att varje dokumentär måste vara helt opartisk, säger han.

Jan berättar även om vilket publicistiskt beslut han ångrar mest under sin karriär och om försoningsintervjun han gjorde med Zlatan Ibrahimovic.

Och om Jan fick chansen att bygga ett helt nytt SVT - hur skulle det se ut då?

Kommunikation med Svensson & Mattisson produceras av kommunikationsexperterna Anders Svensson och Linus Mattisson i samarbete med Resumé.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev