tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Podcast

Pr-konsulten Edit Künstlicher läxar upp journalisterna: ”Sänk garden!”

Publicerad: 22 april 2021, 06:51

Edit Künstlicher gästar Resumé Insikts podcast.

Foto: Pax Engström Nyström.

Tjat, ringningar och försök att styra innehåll är tre saker som står överst på journalisternas irritationslista, i relationen till pr-konsulterna. I Resumé Insikts podcast ryter pr-konsulten Edit Künstlicher ifrån – mot journalisterna.
– Ha glimten i ögat, humor, sänk garden, säger hon.

Ämnen i artikeln:

PRPR-ByråerJournalistEdit KünstlicherEditK

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


I förra veckan skrev Resumé Insikt en uppmärksammad artikel där vi lät 34 journalister svara på hur de ser på relationen till pr-konsulterna. 

LÄS MER: 34 journalister har ordet: Det måste kommunikatörer och pr-byråer sluta med – och så vinner du deras hjärtan
LÄS MER: Så har relationen mellan pr-konsulterna och journalisterna förändrats

I veckans avsnitt av Resumé Insikts podcast tog vi vidare frågan genom att låta pr-konsulten Edit Künstlicher, grundare av byrån editK, kommentera de saker som framgick i artiklarna.

Edit Künctlichers värsta irritationsmoment i relationen till journalisterna är det ofta uteblivna svaret som följer efter att hon försökt genomföra en mejlpitch.

– Man blir chockad när man får svar. Svarsfrekvensen är under all kritik. Journalister klagar på att de blir nedlusade med mejl, men så ser det ut för alla. Det räcker med ett nej tack i svar. Då skulle de slippa mycket av det här som de tycker är jobbigt, säger hon i podden.

LÄS MER: Pr-konsulterna tipsar: Så får du journalisten att publicera din nyhet 

Hon tycker också att journalister måste sluta upp att anklaga pr-konsulter för saker som de själva sysslar med. Många telefonsamtal, exempelvis.

– Kunder kan ha exakt samma upplevelser som journalisterna anklagar pr-konsulterna för, men här är det journalisterna som ringer. En journalist on a mission går inte att stoppa: My lord jag kan ha 46 missade samtal ibland.

Beteendet från oss journalister ofta kommer när vi vill få svar från makthavare. Det är ju skillnad på det och att ringa och tjata om en simpel kampanj, som många pr-konsulter sysslar med?
– Nu värdesätter du ditt arbete och jämför det med någon annans arbete. Du tycker att ditt är viktigare. Det vi kan pitcha om kan handla om genombrott inom cancerforskning. Så jag håller inte med. Värdera inte, svara med glimten i ögat om nån pr-konsult ringer och låtsas vara en gammal vän. Sänk garden! Och till den jobbiga pr-konsulten som känner sig träffad är mitt råd: sluta vara så trevlig.

Du tycker att vi journalister tar oss på för stort allvar?
– Jesus Adam, svar ja.

Du kan lyssna på avsnittet här nedan eller i din podcastapp.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev