Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Podcast

Så skapas en innovationskultur

Publicerad: 13 mars 2015, 08:29

Klara Adolphson och Andreas Rågsjö Thorell

I veckans avsnitt av Resumés podcast ger Dobermans Stockholms nya vd Klara Adolphson sin syn på vad som kännetecknar en stark innovationskultur. Hon berättar också hur många yrkesgrupper är innovatörer – utan att de vet om det.


Ämnen i artikeln:

Resumés podcast

Klara Adolphson har varit vd på Doberman Stockholm i snart två veckor. Hon kommer från innovationsmyndigheten Vinnova där hon varit chef för innovationsledning. På Doberman blir ett av hennes uppdrag att se till att organisationen inte blir alltför tungrodd nu när byrån växt till 65 medarbetare.

I podcasten berättar Klara Adolphson om vad som kännetecknar en stark innovationskultur.

– Om Sverige ska fortsätta att hålla täten när det kommer till innovation så måste vi göra mer av det som fortfarande fungerar. Vi har ett unikt ledarskap i Sverige med platta strukturer, öppenhet och tillit. Det beror på den svenska modellen och Saltsjöbadsandan. Vi som är chefer förväntar oss att medarbetarna ska vara delaktiga, komma med idéer och våga säga vad man tycker. Det är grundpelarna för innovation.

På Vinnova jobbade Klara Adolphson med att skapa ett forskningsfält som visade kopplingarna mellan innovation och mångfald och genus. Hon var bland annat med och tog fram Mångfaldslabbet där myndigheten stödde projekt som testade kunskap och metoder för innovationer med ett normkritiskt perspektiv.  

– Vi behöver bredda synen på vem som är en innovatör i dag. Vi vet att heterogena grupper är mer kreativa och skapar bättre resultat än homogena grupper. Man vet att alla i en organisation tittar uppåt – chefen gör saker och sprider beteendet i organisationen. Det vi ville göra med mångfaldslabbet vad normkritisk innovation kan var. Att sätta det okända begreppet på dagordningen.  

Klara Adolphson tror att den offentliga sektorn kan vara en motor inom svensk innovation. Här finns det många yrkesgrupper som är innovatörer – trots att de inte är medvetna om det. Hon hoppas att framtiden kommer visa ett utvidgat samarbete mellan startupföretag och vårdsektorn.  

– Offentliga chefer är mycket bättre på innovation är de tror. Många sjuksystrar är minst lika bra på innovation som entreprenörer och har byggt upp strukturer där de fångar upp idéer från medarbetare. De jobbar med öppen innovation utan att veta om det.

Utifrån sitt arbete på Vinnova anser Klara Adolphson att innovationsdrivna företag generellt inte tar tillräcklig hänsyn till mångfald och genus.

– Frågorna har oftast varit drivna från någon duktig HR-person som ofta är kvinna och som sällan suttit i ledningsgruppen. Man har inte sett det som en del av affären. Det präglar rekryteringarna och talangförsörjningen. Employer-brandning perspektivet är jättenyttigt, men det är fortfarande nytt för väldigt många.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Resumés podcast

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.