Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vimmel

”Jag satsar på att vinna Guldkrattan igen”

Publicerad: 14 februari 2012, 11:03

Bild 1/5  Tommy Schönstedt

Foto: Alexander Wikström

Tommy Schönstedt, vann Resumés journalistpris Guldkrattan 2004. Nu hoppas han på att få utmärkelsen igen efter det djuriskt galna krabb-scoopet i går. – Det var en sån crazy historia, säger han till Resume.se.


Allsidige reporterveteranen Tommy Schönstedt är 59 år men uppger att han fortfarande är ett barn under sin skrynkliga yta.

Han är Expressens ledande djurreporter – bara de tre senaste dagarna har han skrivit om en syrsa, en krabba och en björn.

Internt kallas han "Djurens konung" och gårdagens nyhet om den sällsynta landkrabban på Zanzibar som "smugglades" hem till Sverige inrullad i Ulf Adelsohns badbyxor blev den mest lästa artikeln på Expressen.se och fick även stort genomslag i sociala medier. Paret Ulf och Lena Adelsohn Liljeroth, kulturministern, semestrade tillsammans med Skansenakvariets Jonas Wahlström och hans fru, den tidigare Expressen-reportern Christina Ollén. Krabban som nu hamnat på Skansenakvariet har döpts till "Lill-Uffe", efter den förre moderatledaren.

Tommy Schönstedt vill inte svara på hur han fick nys om händelsen, men han är vän med Skansen-Jonas Wahlström. Resume.se har tidigare skrivit om när Tommy Schönstedt slog svenskt rekord i antalet fågelspindlar i ansiktet – och fick en allergichock när han besökte Wahlström på Skansen.

–     Jag har känt Jonas sedan jag började på Expressen 1979 och jag är mycket intresserad av djur.

Djur berör och engagerar många människor starkt. Nyligen slog Expressen till med en löpsedel om hur bra fåglar trivs på olika håll i landet.

–     Fåglar på löpet är helt rätt. Jag handlar på Ö&B ibland och då ser man hur folk bär hem stora säckar med fågelfrön. Överlag är människor väldigt intresserade av djur – djur är lätta att tycka om.

Hur roligt är det att skriva om djur, tycker du?
– Det är fantastiskt kul, och man lär sig mycket,  säger Tommy Schönstedt vars favoritdjur är kungens två elefanter på  Kolmården, Boa och Saonoi, som han fick sköta en dag.

Det ska mycket till för att vina Guldkrattan flera gånger. Det det är fullt möjligt men ingen har hittills gjort det. Men Schönstedts chanser kan ha förbättrats efter krabb-artikeln.

– Jag satsar på att vinna i år. Det vore roligt att vinna igen, och få prispengar. Första året var det inga prispengar.

Fotnot: "Guldkrattan delas ut till den fältreporter som under året bäst har lyckats slå an den allmänmänskliga tonen i den svenska folksjälen. Samtliga nominerade skriver artiklarna eller gör inslagen som alla älskar att tala om. Utan att vi riktigt begriper varför".
Så står det i stiftardokumentet till Guldkrattan.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.