Ieva Englund är Novus varumärkesexpert och affärsrådgivare. Brinner för innovation och jobbar med utveckling av undersöknings- och analysmetoder inom området varumärke och kommunikation. Medan hela världen är upptagna med AI, fascineras jag av det mänskliga beteendet. Det finns inget mer komplext och spännande än varumärke, kommunikation, konsumentpsykologi och påverkan och det är också vad jag vill skriva om.
Publicerad 2 april 2023
Tänk om reklam kunde vara lika underhållande hela året som den är den 1:a april! Då varumärken tävlar om att leverera högst underhållningsvärde till konsumenterna och vinnarna belönas med delningar i sociala medier. Humor är ett kraftfullt verktyg som gör varumärken mer mänskliga och skapar samhörighet, så varför används det inte oftare?
Den första annonsen som fångade min uppmärksamhet tidigt på morgonen var från Pågen. De lanserade Skalk’n Toast – en limpa som består endast av skalken för alla som älskar den.
Strax därefter såg jag hur Stockholms stadsarkiv ersatte sina arkivlådor med pizzakartonger och Carlsberg lanserade världens första öl på tub. Senare på dagen bytte Byggmax namn till ”Gunnars Byggnetto” och Norrlands Guld presenterade sin öl som en glassvariant med slogan ”Det enda som slår öl är en riktigt kall öl”.
Det är just den känslomässiga kopplingen som humor skapar hjälper människor att komma ihåg din reklam. Vi skapar mental tillgänglighet för något som underhåller oss. Det är en kraftfull metod för att skapa uppmärksamhet, öka spridning och skapa positiva minnen kring ditt varumärke. Men precis som med allt annat finns det också risker.
Konsten att skratta på rätt ställen
Det är viktigt att vara medveten om vilken typ av humor som används, eftersom den kan påverka hur ditt budskap uppfattas.
Löfbergs skojbytte från lila till illergrönt i sin logga för att symbolisera det viktiga arbetet de gör för klimatet. Ett roligt inlägg, men var det verkligen smart att prata om ert miljöarbete som en del av ett aprilskämt?
Humor kan göra vissa saker att se billigare ut eller få dem att tas mindre seriöst. Samma sak om folk tror att du drar skämt i det enda syftet att få mer uppmärksamhet, kommer du att ses som exploaterande snarare än rolig. I andra fall kan humor vara direkt stötande.
Men vad om ett fel skämt vid fel tidpunkt?
Ja, en som vet allt om vad som händer i ett sådant fall nu är kommunalrådet Lennart Gustavsson. I ett pressmeddelande till kommuninvånarna skojade han om ett sänkt elpris med 50 procent, men råkade skicka det redan i fredags – en dag för tidigt. Känsligt budskap, fel tajming = räkna med huvudvärk.
Impad av kreativiteten
Alltså den 1 april… Jag är imponerad av den höga nivån på reklamkreativitet både när det gällde kommunikation och produktutveckling. Under dagen såg jag många skojiga produkter i mitt flöde som jag själv skulle kunna tänka mig att köpa. OK kanske inte öl på tub, men ni fattar. Den bästa reklamen har en fantastisk balans mellan att vara kreativt särskiljande och strategiskt smart, vilket framkallar önskad respons från konsumenten.
Strax innan jag skulle gå och lägga mig på lurardagen dök Pågens skalk-annons upp i mitt flöde igen. På bara 14 timmar hade de fått imponerande 10 834 likes, 1257 positiva kommentarer där många uttryckte ett intresse att köpa produkten, och 443 delningar. I dag, den 2: april riktas söktrafiken till produkt som finns på riktigt Roast n’ Toast (genialiskt, Pågen).
Alltså, vi pratar fortfarande om en REKLAMANNONS. Vad hände med reklamtröttheten nu?
Publicerad 27 mars 2023
Alla varumärken berörs av AI på något sätt. Praktiskt taget drivs alla våra moderna digitala interaktioner med varumärken av algoritmer redan idag. Detta hände inte över en natt. Teknologin har funnits med oss ett tag, men det känns som att det är först nu som vi upptäcker dess inflytande.
Det är lite speciellt att jag, som är så fullt fokuserat på att förstå det mänskliga beteendet, väljer i mitt allra första inlägg att prata just om artificiell intelligens. Det finns en fråga som gör mig nyfiken:
Vad kommer AI göra med varumärken?
Marknadsföring och varumärke är ett område som redan genomgår en djupgående förändring. Teknologin gör det möjligt för oss att ha enklare och bättre shoppingupplevelser, mer relevanta sökresultat och skräddarsydd konsumtion, exempelvis underhållning.
AI är här, det är överallt och det hjälper varumärken att växa.
Vi har alla hört mycket om programmatisk såväl som om kognitiv annonsering baserad på avancerade algoritmer som hjälper till med optimering. Förbered dig på att höra mer om AI-genererade annonser.
AI kan inte bara ge produktrekommendationer, utan också analysera vad kunder gillar och, snabbare än någon människa, skapa en engagerande och underhållande kontakt.
Mäktiga sökalgoritmer bestämmer vad som är relevant för oss konsumenter. Röstsökningstekniker som Siri, Cortana och Alexa har förändrat sökfrågor för alltid. Hur bygger man ett varumärke med Siri som en ’gatekeeper’?
All social media drivs av AI.
Men trots de många fördelarna med AI finns det också fallgropar som många undviker att ta upp.
När det går åt skogen…
Jag är inte rädd för algoritmer, tvärtom. De finns överallt i min arbetsvardag, och jag har insett att de kan vara till stor hjälp för att öka effektiviteten, förbättra användarupplevelsen och optimera resurserna. Men när de misslyckas och det blir fel…. Ja, då kan det bli jäkligt fel.
AI-system kräver korrekt och tillförlitliga data för att kunna agera på ett rätt sätt. Om data är bristfällig eller felaktig kan det leda till felaktiga beslut och påverka varumärkets trovärdighet och kundernas förtroende för varumärket.
Jag minns ett tillfälle där jag hamnade i en konversation med SJ:s chattrobot. Orken var inte riktigt där den dagen och jag avslutade hela diskussionen med en passive aggressive ”skojar du med mig?”-grej. ChatBoten drog ett exemplariskt ”pappa-skämt” om en kantarellbuss (?) som svar.
Varumärken är ju inte bara en kombination av logotyper, färger och typsnitt. De representerar också företagsvärderingar, vision och kultur.
Det råder ju ingen som helst tvekan om att AI kommer att spela en allt större roll i varumärkessammanhang och dess användning kommer att öka exponentiellt. Trots att det kan erbjuda betydande fördelar för marknadsföring och kundinteraktioner, är det inte utan sina utmaningar.
Det krävs att marknadsförare och varumärkesansvariga är skickliga på att identifiera möjligheter som nya teknologier ger, samtidigt som de undviker att äventyra det värdefulla förtroende som konsumenterna har för sina favoritmärken.
Fixar vi det?