tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brandista

Ieva Englund är Novus varumärkesexpert och affärsrådgivare. Brinner för innovation och jobbar med utveckling av undersöknings- och analysmetoder inom området varumärke och kommunikation. Medan hela världen är upptagna med AI, fascineras jag av det mänskliga beteendet. Det finns inget mer komplext och spännande än varumärke, kommunikation, konsumentpsykologi och påverkan och det är också vad jag vill skriva om.


Publicerad 2 april 2023

Vem skrattar idag? Om fenomenet 1:a april inom reklam

Tänk om reklam kunde vara lika underhållande hela året som den är den 1:a april! Då varumärken tävlar om att leverera högst underhållningsvärde till konsumenterna och vinnarna belönas med delningar i sociala medier. Humor är ett kraftfullt verktyg som gör varumärken mer mänskliga och skapar samhörighet, så varför används det inte oftare?

Den första annonsen som fångade min uppmärksamhet tidigt på morgonen var från Pågen. De lanserade Skalk’n Toast – en limpa som består endast av skalken för alla som älskar den.

Strax därefter såg jag hur Stockholms stadsarkiv ersatte sina arkivlådor med pizzakartonger och Carlsberg lanserade världens första öl på tub. Senare på dagen bytte Byggmax namn till ”Gunnars Byggnetto” och Norrlands Guld presenterade sin öl som en glassvariant med slogan ”Det enda som slår öl är en riktigt kall öl”.

Det är just den känslomässiga kopplingen som humor skapar hjälper människor att komma ihåg din reklam. Vi skapar mental tillgänglighet för något som underhåller oss. Det är en kraftfull metod för att skapa uppmärksamhet, öka spridning och skapa positiva minnen kring ditt varumärke. Men precis som med allt annat finns det också risker.

Konsten att skratta på rätt ställen

Det är viktigt att vara medveten om vilken typ av humor som används, eftersom den kan påverka hur ditt budskap uppfattas.

Löfbergs skojbytte från lila till illergrönt i sin logga för att symbolisera det viktiga arbetet de gör för klimatet. Ett roligt inlägg, men var det verkligen smart att prata om ert miljöarbete som en del av ett aprilskämt?

Humor kan göra vissa saker att se billigare ut eller få dem att tas mindre seriöst. Samma sak om folk tror att du drar skämt i det enda syftet att få mer uppmärksamhet, kommer du att ses som exploaterande snarare än rolig. I andra fall kan humor vara direkt stötande.

Men vad om ett fel skämt vid fel tidpunkt?

Ja, en som vet allt om vad som händer i ett sådant fall nu är kommunalrådet Lennart Gustavsson. I ett pressmeddelande till kommuninvånarna skojade han om ett sänkt elpris med 50 procent, men råkade skicka det redan i fredags – en dag för tidigt. Känsligt budskap, fel tajming = räkna med huvudvärk.

Impad av kreativiteten

Alltså den 1 april… Jag är imponerad av den höga nivån på reklamkreativitet både när det gällde kommunikation och produktutveckling. Under dagen såg jag många skojiga produkter i mitt flöde som jag själv skulle kunna tänka mig att köpa. OK kanske inte öl på tub, men ni fattar. Den bästa reklamen har en fantastisk balans mellan att vara kreativt särskiljande och strategiskt smart, vilket framkallar önskad respons från konsumenten.

Strax innan jag skulle gå och lägga mig på lurardagen dök Pågens skalk-annons upp i mitt flöde igen. På bara 14 timmar hade de fått imponerande 10 834 likes, 1257 positiva kommentarer där många uttryckte ett intresse att köpa produkten, och 443 delningar. I dag, den 2: april riktas söktrafiken till produkt som finns på riktigt Roast n’ Toast (genialiskt, Pågen).

Alltså, vi pratar fortfarande om en REKLAMANNONS. Vad hände med reklamtröttheten nu?

Dela blogginlägget:

Mer från Brandista

Till bloggen >

Artificiell intelligens förändrar varumärken

Alla varumärken berörs av AI på något sätt. Praktiskt taget drivs alla våra moderna digitala interaktioner med varumärken av algoritmer redan idag. Detta hände inte över en natt. Teknologin har...

27 mars 2023