Dela sidan:

Varför är Finnar smartare?

Trots att Hannu Olkinuora bara var chefredaktör på Svenska Dagbladet under 2 år påverkade han mig på fler sätt än jag där och då förstod. Dels genom omgörningen till tabloid och dels genom att jag fick insikt i hur Finskt ledarskap fungerar.

Man märkte att Hannu var smått chockad över de starka interna reaktionerna på förändringsarbetet med Svenska Dagbladet. Svenska journalister betedde sig inte som Finska.

Svenska journalister säger vad de tänker och tycker (i alla fall på den tiden) och de visar ingen som helst respekt för titlar och hierarkier.  Det var inte Hannu helt beredd på.

I Finland gör man som chefen säger. Så till den grad att chefen bara behöver säga till medarbetarna att ”man borde göra såhär” för att det ska tolkas som en direkt order.

Men Hannu var slipad som en japansk kockkniv. Han kände direkt in Svenskarnas kultur och försökte aldrig utöva Finskt ledarskap, utan lät alla prata av sig och vara med i det konsensus som så småningom nåddes.

Jag vet inte om Björn Wahlroos och Casper von Koskull bedrivit finskt eller svenskt ledarskap när de fått igenom att flytta Nordeas huvudkontor från ”oss” till ”dem”. Men den här flytten stör mig konstigt nog.

Konstigt för att jag aldrig har varit kund hos Nordea, även om jag hade mitt första bankkonto hos Nordeas urmoder: PK-banken. (Det var mamma som bestämde och ordnade med det.)

Det stör mig mycket mer än när Volvo blev kinesiskt.

Skillnaden är att det känns som att Volvo fortfarande är svenskt, tack vare kinesiska Geelys respekt att behålla fabriker och huvudkontor i Sverige – trots att de köpte Volvo personvagnar av Ford 2010.

Nordea är ju inte ens finsk-ägt. Det är i grunden en mix av banker från de nordiska länderna, som också köpt upp banker från andra europeiska länder, men urmodern är PK-banken som blev Nordbanken, som var den största banken i mixen.

Vafaan liksom.

Men kanske är det ändå mindre konstigt att detta sker. För vi Svenskar är så pinsamt godtrogna ibland. Medan danskarna säger en sak i möten och gör någonting annat efteråt, säger norrmännen vad de tycker och gör vad de säger oavsett vad andra tycker, och finnarna lyssnar på den som står högst i rang – så följer svenskarna regelboken till punkt och pricka och vill att alla ska vara glada.

Perkele, vi måste bli mindre godtrogna, mer slipade, smarta. Och cyniska.