Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Daniel Collin

Jag har en religiös tro på att all kommunikation sker på mottagarens villkor. Med denna livsåskådning skriver jag här på Resumé för att förmedla tankar och reflektioner som syftar till att påminna om att kommunikation handlar om människor.


Publicerad 12 september 2022

Är det ok att skriva om hur vi kan må bättre i en publikation som handlar om reklam? Jag provar så får vi se.

Jag har i samråd med Yasmine Winberg (Resumés Chefredaktör) bestämt mig för att prova att låta den här bloggen handla mindre om kommunikation och mer om mental hälsa.

Anledningarna att jag vill skriva om detta är kort och gott:

  1. Jag skriver på lust och hittar just nu lust i att försöka bidra till hur människor kan bli bättre på att ta hand om sig själva för att må och prestera bättre.
  2. Kommunikationsbranschen toppar listan över de mest stressade branscherna = det finns ett jobb att göra.
  3. Resumé har en unik ställning i kommunikationsbranschen och vill verka för att människorna som jobbar i den mår bättre.

Ambitionen är att skriva på ett sätt som lockar till läsning med ett innehåll som väcker tankar.

Jag hoppas alltid att kunna bidra med något konkret och/eller instrumentellt i form av fakta, tips och verktyg.

Nog om vad och varför denna blogg ändrar fokus!

-Hur prioriterar du dig själv i höst?

Med att prioritera dig själv menar jag inte unna dig själv.

Inte att du har en eventuell weekendresa inbokad, ett fancy restaurangbesök eller sover ut på söndagmorgnarna.

Jag menar det som gör att du orkar hålla humör, tankar och känslor i form även om dagarna krymper, elpriset ökar och arbetsuppgifterna liksom aldrig verkar ta slut.

Och för all del alla ni som utöver jobb och världsläget jagar som skållade troll för att hinna hämta och lämna på dagis, skolor, träningar.

Hörde jag Vab?

Om du har kontroll på vardagen, på det stora hela mår bra och känner att du hinner med dig själv kan du sluta läsa här.

Lutar du mer åt känslan att det går i ett + är det något du inte har tid med så är det att prioritera dig själv – känner typ: ”skämtar han?!” – tänkte jag försöka komma med ett par tips.

Till att börja med är det bara att konstatera att det finns perioder i livet då tiden inte räcker till för att konstant orka vara på topp i alla roller vi har.

Den perfekta föräldern, partnern, tränaren, föräldrarådsrepresentanten, kreatören, skribenten, chefen, medarbetaren, kollegan, säljaren, rådgivaren, projektledaren, styrelseledamoten, träningskompisen, medresenären, kunden, uppdragsgivaren, chauffören, kocken, diskaren, städaren, grannen…

Är du i en sådan fas: -Sänk kraven på dig själv!

Gör en prioritering över dina roller, ta bort några om du kan (mentalt alltså), och fundera därefter på vad en rimlig nivå inom respektive roll är för dig just nu.

Du kanske kan komma överens med din partner om att ni inte måste vara på en konstant 10:a, men inte heller under en 6:a, att du behöver vara en 10:a som kreatör men kanske kan tillåta dig att vara en 7:a som kollega och så vidare.

Det är egentligen inte så noga med vad du sätter för siffror, utan handlar om att vara lite snäll mot dig själv.

Ge dig lite space. Det är okej att bara vara okej ibland.

Är du egentligen inte i en sådan fas men ändå på något sätt lyckas med att konstant känna att allt annat än du själv har förtur?

-Tänk om!

Oavsett hur hårt stål du är gjord av kommer du att rosta om du inte bryr dig om att underhålla dig.

I tillägg kan ett tankesätt vara – om det är jobbet som uppslukar dig – att du ju måste ha något roligt att göra imorgon också, så gör inte slut på allt idag.

Om du drivs av perfektion och ett samvete som säger att du inte få lämna något till morgondagen kan jag berätta en hemlis: det kommer aldrig att ta slut på saker att göra.

Oavsett hur mycket du hinner med ena dagen kommer det att finnas ännu mer att göra nästa dag för den som vill.

-Att prioritera dig själv handlar om att hitta återhämtning i vardagen.

Det kan exempelvis röra sig om hur du förhåller dig till saker.

Om du kan omvandla ”måsten” till ”vill” har du vunnit massor.

Om du kan omvandla den stressiga stunden vid vardagsspisen till en möjlighet att (samtidigt) lyssna på favoritpodden/boken/musiken kommer din puls att gå ned och humöret upp. = Återhämtning.

Om du kan känna att träningen du håller med kidsens fotbollslag inte är ytterligare en aktivitet som tar av din egentid utan en stund att få vara med ditt barn och dennes vänner kan detta bli som terapi istället för dränage. = Återhämtning.

Låter det klämcheckt? För enkelt?

Kanske är det så.

På samma sätt som att det egentligen inte är svårt att komma i fysisk form. Det handlar ju bara om att äta och dricka nyttigt och att träna regelbundet…

Det är med att prioritera sig själv som det är med riktigt bra idéer: det är det enkla som är det svåra.

Dela blogginlägget:

Mer från Daniel Collin

Till bloggen >

Jobba hemifrån, empatin och företagskulturen

        Det lär ska ha varit av en slump i samband med en studie på apor som vetenskapen i början på 90-talet upptäckte spegelneuronerna. Ni vet, neuronerna i hjärnan som gör att...

28 september 2022

På ett sätt fungerar vi lite som batteriet i mobilen

          Jag hoppas du haft (och har) en bra sommar och känner dig utvilad inför hösten. Och vintern. Och våren. Till nästa sommarsemester. Nej, jag vill inte ta ned den sköna känslan...

4 augusti 2022

Something is rotten in the state of Denmark…

      Tweeten jag läste härom veckan väckte ett avsomnat citat från Shakespeares Hamlet till liv; en frustrerad kund som var fly förbannad på AirBnB vilka han upplevde hade lurat honom på...

27 juni 2022