torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Det här har hänt på internet

Varje vecka serverar vi dig det roligaste och mest intressanta från internet - största snackisarna, trenderna, det knäppaste och mest fantastiska. Så att du hänger med i snacket!


Publicerad 5 juni 2023

Dela inte det här på ChatGPT!

Vi fortsätter på temat AI eftersom det uppenbarligen intresserar många. I förra veckans nyhetsbrev var den näst mest klickade länken en artikel på Mashable.com om vad man INTE ska dela på ChatGPT.

Det var inte så länge sedan som några av Samsungs medarbetare som råkade dela hemligstämplad information med ChatGPT, vilket uppmärksammats av media. Och ju fler som börjar testa generativ AI, desto större risk är det såklart att någon råkar, eller inte tänker på, ladda upp känslig information i chatbotten.

Vi skrev i förra veckans blogginlägg om vad man behöver tänka på som kommunikatör vad gäller hur man använder AI, och det här är såklart också en viktig fråga att tänka på och något som bör kommuniceras internt.

Som anställd måste man alltid vara försiktig med vilken information man delar online, och även om man tänker att generativ AI som till exempel ChatGPT känns som en privat chatt så är det naturligtvis inte det. En kontrollfråga att ställa sig själv är – skulle du lägga upp det här på en webbsida? Är svaret nej, så ska du inte heller inte dela informationen med ChatGPT.

Här är några saker du definitivt inte ska dela i AI-tjänster:

  1. Konfidentiell information: Det inkluderar all information som företaget anser vara konfidentiell, till exempel affärsstrategier, interna dokument, kundinformation och detaljer om kommande projekt eller produkter.
  2. Personlig information: Dela inte personlig information om dig själv, kollegor, kunder eller någon annan. Det inkluderar personnummer, kreditkortsnummer, lösenord och andra personliga detaljer.
  3. Internkommunikation: Du bör såklart inte dela intern e-post, mötesanteckningar, eller annan internkommunikation utanför företaget.
  4. Företagskänslig information: Dela inte information som kan vara skadlig för företaget, varumärket, kunder, eller medarbetare. Det inkluderar negativa åsikter om företaget, produkter eller ledning.
  5. Insiderinformation: Om företaget är börsnoterat, får du inte dela information som kan påverka aktiekursen och som ännu inte har offentliggjorts. Att dela insiderinformation är olagligt och kan resultera i straffrättsliga påföljder.

Har ni ingen policy för hur medarbetare bör kommunicera online så är det kanske dags att börja fundera på det nu!

Det här inlägget baseras på ett av nyhetsbrevets Det här har hänt på Internets innehåll. Du kan läsa hela veckans nyhetsbrev som innehåller en massa internetnyheter här och om du vill prenumerera på nyhetsbrevet för att få ännu fler nyheter direkt till inkorgen.

//Erik Boltjes & Karin Bäcklund

Dela blogginlägget:

Mer från Det här har hänt på internet

Till bloggen >

TikTok Shop rullas ut

En av nyheterna i senaste nyhetsbrevet Det här har hänt på Internet handlar om TikTok Shop som nu rullas ut i USA efter att ha funnits tillgängliga i UK och...

26 september 2023

Digitala Konsumenttrender 2023

2023 års upplaga av Deloittes Digital Consumer Trends för Storbritannien är här. Det finns såklart en hel del kul information i rapporten, men här är några saker som vi gissar är...

20 september 2023

Har du blivit en meme?

Det är kanske inte alla företag som drabbas, eller kanske har turen att det skapas memes on varumärket eller något relaterat till varumärket, som ett event man anordnat eller en...

12 september 2023