söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Det här har hänt på internet

Varje vecka serverar vi dig det roligaste och mest intressanta från internet - största snackisarna, trenderna, det knäppaste och mest fantastiska. Så att du hänger med i snacket!


Publicerad 29 maj 2023

Vad behöver vi tänka på när vi använder AI?

I det senaste nyhetsbrevet lyfte vi att techentreprenören och OpenAIs vd Sam Altman var i den amerikanske kongressen och pratade om att AI-industrin kräver reglering. Det är ju så klart helt sant. Frågorna kring AI och etik kan få vem som helst att bli lite snurrig (i alla fall oss). Vi har inget svar på vad exakt som krävs, men det är viktigt att kommunikatörer funderar kring de här frågorna och hur man använder AI även om det inte finns all reglering på plats än. 

Alla som jobbar med AI idag vet att det krävs en viss handpåläggning av resultatet från AI-tjänster. För att se att innehållet är korrekt och att det inte innehåller fördomar, men även för att se att det finns en kreativ höjd. Så en viss källkritik är redan ett måste. Men vad mer behöver vi fundera kring?

Vi ställde frågan till ChatGPT som svarade följande.

När man arbetar med AI som kommunikatör finns det flera viktiga saker att tänka på:

Förstå AI-tekniken: Kommunikatörer bör sträva efter att utveckla en gedigen förståelse för AI-tekniken, dess möjligheter och begränsningar. Detta kommer att göra det möjligt för dem att effektivt kommunicera om AI-relaterade ämnen och initiativ med noggrannhet och tydlighet.

Identifiera lämpliga användningsfall: Det är viktigt att identifiera de områden där AI kan tillföra värde till kommunikationsinsatserna. Fastställ hur AI kan förbättra processer som innehållsgenerering, personalisering, dataanalys och kundengagemang. Bedöm genomförbarheten, etiken och den potentiella effekten av att använda AI i specifika sammanhang.

Etisk användning och transparens: Kommunikatörer bör förespråka en etisk användning av AI och säkerställa transparens och rättvisa i hur AI-system utvecklas och används. Kommunicera öppet om användningen av AI-teknik, potentiella konsekvenser och skyddsåtgärder som finns på plats för att hantera problem som dataintegritet, partiskhet och algoritmisk ansvarsskyldighet.

Bibehålla den mänskliga kontakten: Även om AI kan automatisera vissa uppgifter är det viktigt att upprätthålla en mänsklig kontakt i kommunikationsarbetet. AI bör förbättra, inte ersätta, mänsklig interaktion. Kommunikatörer bör betona betydelsen av mänsklig expertis, empati och kreativitet för att förmedla budskap och bygga relationer.

Hantera allmänhetens oro: AI väcker ofta oro hos allmänheten när det gäller integritet, arbetsförflyttning, fördomar och etik. Kommunikatörer bör proaktivt ta itu med dessa frågor genom att tillhandahålla korrekt information, föra en öppen dialog och visa upp ansvarsfulla AI-metoder. Tydlig och tillgänglig kommunikation kan bidra till att bygga förtroende och minska rädslan.

Samarbete med AI-experter: Kommunikatörer bör samarbeta med AI-experter och datavetare för att säkerställa korrekta och välgrundade budskap. Samarbete med tekniska team kan hjälpa till att överbrygga klyftan mellan AI-teknik och effektiv kommunikation, och säkerställa att budskapen är både tekniskt sunda och resonanta med målgruppen.

Kontinuerligt lärande och anpassning: AI-tekniken utvecklas ständigt och kommunikatörer måste hålla sig uppdaterade om ny utveckling och bästa praxis. Håll dig informerad om AI-trender, delta i relevanta konferenser eller workshops och engagera dig aktivt i kunskapsdelande forum för att öka din förståelse och ligga steget före.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan kommunikatörer använda AI på ett effektivt, etiskt och transparent sätt i sitt arbete, vilket främjar bättre engagemang, förbättrade processer och förbättrade kommunikationsresultat.

Nu är vi inte experter på just AI så kan vi inte garantera att svaret ovan är hela sanningen. Men kanske kan det i alla fall fungera som en samtalsstartare om detta mycket komplicerade ämne?

Det här inlägget baseras på ett av nyhetsbrevets Det här har hänt på Internets innehåll. Du kan läsa hela veckans nyhetsbrev som innehåller en massa internetnyheter här och om du vill prenumerera på nyhetsbrevet för att få ännu fler nyheter direkt till inkorgen.

//Erik Boltjes & Karin Bäcklund

Dela blogginlägget:

Mer från Det här har hänt på internet

Till bloggen >

Digitala Konsumenttrender 2023

2023 års upplaga av Deloittes Digital Consumer Trends för Storbritannien är här. Det finns såklart en hel del kul information i rapporten, men här är några saker som vi gissar är...

20 september 2023

Har du blivit en meme?

Det är kanske inte alla företag som drabbas, eller kanske har turen att det skapas memes on varumärket eller något relaterat till varumärket, som ett event man anordnat eller en...

12 september 2023

Unga svenskar och deras förändrade perspektiv på livet

Som vanligt gör vi en djupdykning i någon av nyheterna från nyhetsbrevet Det här har hänt på Internet, och förra veckans mest klickade länk däri var Ungdomsbarometerns nya rapport för...

7 september 2023