Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Det kreativa livet

Från en kreatör till en annan! Hur tar du hand om din egna kreativitet och vad gör du för att bli en bättre kreatör? Oavsett om du jobbar på byrå, frilansar eller skapar som hobby – tillsammans kan vi bli bättre kreatörer! Jag är stillbildsfotografen som fastnade för hela kommunikationskedjan – från idé till utförande.


Publicerad 4 november 2020

Alla våra färdigheter

Just nu så läser jag boken Bredd av David Epstein, utgiven av Volante förlag.

Den är en motvikt till den studien, “The Role of Deliberate Practice and the Acquisition of Expert Performance”, som den svenske psykologen K Anders Ericsson tillsammans med sina kollegor gjorde. Jag kan verkligen rekommendera att läsa den! Du kan läsa den här och mina tidigare blogginlägg om ämnet här och här och här.

Davids bok fick mig att tänka och reflektera över detta inlägg som jag skrev för snart 2 år sedan. Om hur vår egna pool av kunskaper som vi skaffat oss genom åren används fram och tillbaka och hur de kan hoppa mellan vilt skilda områden. Ta mig tillexempel; jag som idag skriver artiklar, som en blandning mellan copywriter och journalist, fotograferar människor och mat på nästan daglig basis, jobbade tidigare som actionsportfotograf.

Fotograf by day, copy by night

Som frilansare använder man oftast alla sina kunskaper och färdigheter på olika sätt, mer eller mindre. Vi är likt en schweizisk armékniv, med en finurlig liten mojäng att pilla fram för alla våra problem. Vi spenderar, oftast en stor summa pengar och tid, på att förfina vårt exklusiva hantverk och spjutspetserbjudande. Bara för att hitta oss själva att använda alla de andra kunskaper som för oss kanske alltid varit sekundära. Och hur detta svänger fram och tillbaka, likt en flagga i vinden.

Under början av 2019 så hade nästan alla mina jobb något att göra med att skriva texter. Bara en handfull handlade om att ta bilder. Detta trots att jag aldrig studerat copywriting, journalistik eller ens har godkänt i svenska från gymnasiet heller för den delen. Jag bara gillar väldigt mycket att skriva och förmedla historier och känslor via text. Jag har studerat fotografi, film och digital kommunikation däremot.

Nu, sedan i mitten av 2020, ser läget helt annorlunda ut. Nu består mina jobb bara en del till att skriva, och den största delen handlar om att ta bilder och till att vara kreativ ledare för Culinary Canvas. Där dagarna är kreativt skapande, så som generera idéer, vinklar och storys, tillsammans med att fotografera bilder till detta.

Hellre bredd än spjutspets

Nu är jag bara halvvägs genom den 300 sidor tjocka boken av David Epstein. Där han menar att ha en bredare kompetens, än en djup spetskompetens, gör dig till en bättre problemlösare och bättre rustad för framgång. Att folk som inte väljer karriärsbana i ungdomen, utan testar och utforskar vilt, oftast lyckas bättre och är lyckligare senare i livet.

Fler inlägg grundade från boken kommer framöver, för den är riktigt intressant!

Det är rätt fantastiskt hur olika kunskaper och färdigheter bara hakar på under färden och hjälper oss att driva företag som frilansare och tjäna pengar, även fast det aldrig riktigt var tänkt så. Hur det vi samlar på oss under livet, från vitt skilda områden, knyts ihop.

Love,
Johan

Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Blog (ENG): blog.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

Dela blogginlägget:

Mer från Det kreativa livet

Till bloggen >

Att möta sina demoner – del 2: Tvivlet på sig själv

Hur kommer man över känslan av tvivel på sig själv som kreatör Att tvivla på sig själv gör vi alla och väldigt ofta. Jag som driver eget företag och frilansar som...

6 oktober 2021

Att möta sina egna demoner – del 1

Som egenföretagare och frilansare ställs vi dagligen inför en handfull problem, motgångar och delikata bajsmackor att lösa och ta oss an. Är det inte en sista-minuten-panik-ändring på ett redan lämnat...

15 september 2021

Jag, Dolly Parton och kneget 9 till 5

På eftermiddagarna efter jobbet har jag tagit promenader och lyssnat på grym musik och njutit av naturen. En av de låtar som gått genom mina hörlurar är Dolly Partons klassiker,...

26 juli 2021