Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Det kreativa livet

Från en kreatör till en annan! Hur tar du hand om din egna kreativitet och vad gör du för att bli en bättre kreatör? Oavsett om du jobbar på byrå, frilansar eller skapar som hobby – tillsammans kan vi bli bättre kreatörer! Jag är stillbildsfotografen som fastnade för hela kommunikationskedjan – från idé till utförande.


Publicerad 5 maj 2022

Är dina vänner smarta nog att umgås med?

Smarta människor säger ju att man ska umgås med människor som är smartare än dig. Man ska ju även umgås med folk som har samma visioner och mål som dig. Så, är dina vänner smarta nog för dig? 

Nu är det dags att rensa i vänlistan på Facebook, i mobilen och säga upp kontakten med barndomsvännerna. För du är ju uppenbarligen den skarpaste kampanjen bland alla guldägg. Så, gör dig av med alla vänner och personer runt omkring dig som inte ligger på samma intellektuella nivå och vinn den ädlaste av alla reklamtävlingar – livet!

Man blir som man umgås    

Nej, så klart ska du inte bränna alla dina digitala broar eller göra dig av med dina bästa vänner för att söka nya bekantskaper med någon siffra högre på högskoleprovet. Men att man blir som man umgås är ju ändå ganska så vedertaget. Vi människor är ju flockdjur och att hålla sig till flocken och göra som den, sitter djupare inpräntat i vårt DNA än att såga reklamkampanjer i diverse Facebookgrupper.

En smart person (som jag inte kommer ihåg namnet på) så att för att utvecklas dit man vill så måste man också omge sig av personer som: 

1.  Vill samma saker och har samma mål.
2. Redan är där.

Det vill säga om du (till exempel) vill träna för att springa ett lopp på 1 mil, så tränar du inte med 100-meterslöpare som vill springa så snabbt det bara går på kortast tid. Vill jag utvecklas som fotograf så minglar jag kanske inte på Mekaniska verkstadsförbundets årsmöte. 

Ja, ni fattar grejen!

Så, hur kan jag då hitta smarta människor att lära mig och utvecklas av utan att behöva köpa en ny adressbok?

Ny vänner 2.0

Ja, det är ju inte alltid det lättaste att skaffa nya vänner eller ens komma åt dessa smarta och framgångsrika personer för att bli deras nya BFF. Men det betyder inte att du inte kan ta del av deras visdom? Jag älskar mina vänner, vi ger varandra säkerhet och utbyte av idéer och annat som jag sätter stort värde på. Men, vi jobbar inte i samma bransch, har inte samma mål och visioner (och de läser eller lyssnar aldrig på de länkar jag skickar heller för den delen…).

Som ni säkert anat när ni läser mina texter här på Resumé så är jag ju ett stort fan av kreativitet och allt som driver oss framåt på det personliga planet – det vill säga saker som gör oss ännu mer kreativa. Att kunna umgås med likasinnade varje gång jag vill är inte möjligt i både praktiken och verkligheten.

Eller är det?

Jag rör på mig ganska mycket. Är jag inte ute och avverkar mina 10 000 steg om dagen så är jag ute och springer. Gör jag inte det så sitter jag hemma vid datorn och jobbar. Så fort tiden och möjligheten finns så lyssnar jag på podcasts eller ljudböcker. Även om diverse såpa-poddar och Harry Potter såklart är bra, så ser jag till att ha dessa smarta och mer framgångsrika personer på besök i mina öron.

Det ger möjligheten att få ta del av information, insikter och idéer som jag själv kan använda i mitt liv och arbete. Så klart är inte varenda minut och sagd mening något nytt som jag lär mig eller tar mig framåt, men varje podd eller bok ger mig något – stort som litet. Och man ska aldrig vara rädd för att ta del av ett ämne man redan bemästrar.

Här kommer tips på några poddar som jag följer och böcker jag rekommenderar:

 

The Chase Jarvis LIVE show – kreativa samtal med mycket nyttigt från framgångsrika personer. (Podd) 

Finding Mastery – djupdykning i extremt framgångsrika atleter och entreprenörers huvuden med “high performance psychologist, Dr. Michaels Gervais. (Podd) 

Essentialism – av Greg McKeown om att skala av och effektivisera sitt liv och arbete för att bli så effektiv och prestera som bäst. (Ljudbok/bok)

Think Like a Monk – av Jay Shetty om sina erfarenheter och sätt att leva från sin tid som munk. Hur man låser upp sig själv på det personliga planet och får ett mer meningsfullt liv. REKOMMENDERAS! (Ljudbok/bok)

Extra boktips!

Vill du bli bättre på att landa dina pitchar och förmedla dina visioner och idéer till andra?

Läs då Talk Like Ted eller TED Talks som analyserar och bryter ner framgångsrika TED talks i molekyler om hur och varför de blivit så framgångsrika.

Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

Dela blogginlägget:

Mer från Det kreativa livet

Till bloggen >

Att möta sina demoner – del 3: Hur håller man igång den kreativa motorn bäst?

Det tog ett litet tag, på grund av personliga skäl, men här kommer del tre i att ta sig ur kreativa svackor, tillsammans med Karin Kronborg,  samtalsterapeut & coach i integrativ...

17 maj 2022

Känner du dig gammal i gamet och utdaterad som kreatör?

Känner du dig gammal och utdaterad? Att du står och trampar i samma gamla spår och foppatofflor som du gjorde för 15 år sedan? Att du har tappat din inre...

13 april 2022

Att möta sina demoner – del 2: Tvivlet på sig själv

Hur kommer man över känslan av tvivel på sig själv som kreatör Att tvivla på sig själv gör vi alla och väldigt ofta. Jag som driver eget företag och frilansar som...

6 oktober 2021