Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Det kreativa livet

Från en kreatör till en annan! Hur tar du hand om din egna kreativitet och vad gör du för att bli en bättre kreatör? Oavsett om du jobbar på byrå, frilansar eller skapar som hobby – tillsammans kan vi bli bättre kreatörer! Jag är stillbildsfotografen som fastnade för hela kommunikationskedjan – från idé till utförande.


Publicerad 22 juni 2022

Att bara vänta på inspirationen

Det här med att vänta på inspirationen. Att inte skapa för att “jag inte känner mig inspirerad just nu”. En mening vi säger plågsamt ofta – som om vi kan bestämma när inspirationen ska slå på. Att inspiration plötsligt hoppar på oss är mer en tillfällighet än något annat.

En väldigt känd replik är “om jag skulle sitta och vänta på att inspirationen kom till mig, skulle jag aldrig få något gjort”. Vilket faktiskt stämmer väldigt bra. Särskilt om man befinner sig in en kreativ svacka. Då tenderar ju inspirationen att aldrig knacka på.

Så hur hoppar DU på inspirationen istället för att vänta på den?

Jag tycker Karin Kronborg beskrev det väldigt bra i vår senaste text tillsammans:

“Om vi börjar med disciplinen. Bara ordet känns ju helt fritt från kreativitet så hur kan det bidra? Jo, genom att vi är programmerade för att upptäcka och utforska, lösa problem, så stimuleras belöningssystemet bara av att vi gör något, istället för att oroa oss eller grubbla. Vi kan alltså inte befinna oss både i stress och i utforskar-mood samtidigt vilket betyder att vi ”fintar” bort rädslan och stressen genom att uppehålla oss med någonting.

Konkret betyder det att vi ska bestämma oss för att göra något även om vi inte vet vad det kommer att leda oss till.” 

Dina sämsta bilder och texter är vägen framåt

Precis som Karin skriver ovan så är disciplinen det som tar oss framåt. Med disciplin menas inte (i detta fall) att du ska gå upp kl 05:30 varje dag och öva meningsbyggnad, color grading, eller gyllene snittet. Utan det handlar om att ha disciplin nog att fortsätta skapa även om det känns oinspirerande, tråkigt, dåligt och rent utav helt jävla meningslöst. 

För skapande skapar kreativitet som skapar i sin tur mer kreativitet. 

Det egentliga enda sättet att ta sig ur en kreativ svacka är att ta sig i kragen och faktiskt sätta sig ner och faktiskt skriva, fotografera eller vad du nu sysslar med – hur jobbigt och oinspirerande det än är. För, för varje skitkasst textstycke och dåligt komponerad bild så kommer du närmare toppen av den djupa och branta backen som kallas för kreativ svacka. Då det är bara enbart genom aktiv handling som vi rör oss framåt, och med detta även klarhet i vårt skapande.

Det innebär att ta sig själv i kragen och lägga i en högre växel i sitt skapande. Att inte skjuta upp, hitta på ursäkter eller annat som gör att du inte sätter dig ner och skapar. För det finns ingen annan som gör det åt dig, tråkigt nog! Så varje gång du tittar på skärmen och suckar djupt över vad du åstadkommit – var inte så hård mot dig själv. För det betyder att varje kass bild, textrad eller penseldrag är ett steg närmare ny inspiration och skaparlust. Det gäller bara att orka ta sig över toppen på backen.  

Att ta en paus från skidåkning i 6 år fick min stora kärlek för skidor tillbaka – och att fotografera det igen!

Kreativa pauser 

Ibland så finns det annat som blockerar vår kreativitet och skaparlust. Saker som kanske inte räknas som en kreativ svacka. Det kan vara stora förändringar i privatlivet, såsom dödsfall, separation eller förändrad jobb- eller livssituation på andra sätt som tar mycket energi. Och energi är ju även vår lust och förmåga att skapa. 

Så ibland så krävs det drastiska åtgärder för att tillslut hitta tillbaka till glädjen att skapa. Att helt lägga undan kameran eller ritblocket ett tag och fokusera på annat för en tid kan ibland vara exakt vad som behövs. Att förkovra sig i en ny hobby, fokusera på träning och hälsa eller bara spendera mer tid med nära och kära kan ibland vara exakt det din kreativa ådra och lust behöver. 

Viktigt att notera att det finns andra, värre, saker som inte bara kan förhindra vår kreativitet, utan det mesta i vårt liv. Jag pratar såklart om psykisk ohälsa och depression. Är det så att det är mer än bara inspirationen och lusten att skapa som försvunnit under en längre tid så ska du söka professionell hjälp!

Önskar er alla en fantastisk midsommar!

Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

Dela blogginlägget:

Mer från Det kreativa livet

Till bloggen >

Att möta sina demoner – del 3: Hur håller man igång den kreativa motorn bäst?

Det tog ett litet tag, på grund av personliga skäl, men här kommer del tre i att ta sig ur kreativa svackor, tillsammans med Karin Kronborg,  samtalsterapeut & coach i integrativ...

17 maj 2022

Är dina vänner smarta nog att umgås med?

Smarta människor säger ju att man ska umgås med människor som är smartare än dig. Man ska ju även umgås med folk som har samma visioner och mål som dig.

5 maj 2022

Känner du dig gammal i gamet och utdaterad som kreatör?

Känner du dig gammal och utdaterad? Att du står och trampar i samma gamla spår och foppatofflor som du gjorde för 15 år sedan? Att du har tappat din inre...

13 april 2022