söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Det kreativa livet

Från en kreatör till en annan! Hur tar du hand om din egna kreativitet och vad gör du för att bli en bättre kreatör? Oavsett om du jobbar på byrå, frilansar eller skapar som hobby – tillsammans kan vi bli bättre kreatörer! Jag är stillbildsfotografen som fastnade för hela kommunikationskedjan – från idé till utförande.


Publicerad 17 maj 2022

Att möta sina demoner – del 3: Hur håller man igång den kreativa motorn bäst?

Det tog ett litet tag, på grund av personliga skäl, men här kommer del tre i att ta sig ur kreativa svackor, tillsammans med Karin Kronborg,  samtalsterapeut & coach i integrativ psykoterapi!

Vi har alla varit där, jag med – den kreativa torkan!. Allt känns så otroligt tråkigt, oinspirerande och ingen idé känns ny. Att ens lyfta pennan, kameran eller öppna InDesign är lika motigt som att betala förseningsavgiften man fått på trängselskatten. Att skapa känns som att gnida två sandpapper mot varandra och allt är på ren rutin och blir mediokert – på sin höjd!

Hur tar man sig ur en kreativ torka och får igång den kreativa motorn igen?

Del 1: https://www.resume.se/blogg/det-kreativa-livet/att-mota-sina-egna-demoner-del-1/
Del2: https://www.resume.se/blogg/det-kreativa-livet/att-mota-sina-demoner-del-2-tvivlet-pa-sig-sjalv/

Att hamna i kreativa svackor är inget nytt. Alla kommer in i dem till och från. Även Picasso och Leonardo da Vinci hade garanterat formsvackor. Men vad är då en formsvacka för kreativiteten? Jag pratar inte om att man inte kommer på rätt rubrik till ett blogginlägg, får till redigeringen på en bild eller inte lyckas göra sin bästa design någonsin till kundens helsidesannons nästa vecka.

Jag pratar om när skapandet i sig ligger på sparlåga. När man inte vill gå ut och fotografera, läsa en ny bok om ditt ämne eller jobba med det där egna projektet – under en längre tid. Alltså inte när man inte lyckas lösa något på kort sikt. Dessa perioder går ofta hand i hand med vårt eget mående och privatliv. Vi går igenom något som rubbar vårt skapande. Så som att bli av med jobbet, sjukdom, relationsproblem eller en pandemi. Vi behöver fokusera vår tid och energi på annat. 


(Hur vi och vår kreativitet känner oss till och från.)

Hur får man då igång den kreativa motorn efter en längre tids avbrott? 

Förstå så behöver du byta olja och filter å sen… Skämt och sido! (Även om det inte är helt fel). Det som hjälpte mig till stor del var att förstå hur kreativitet kommer till och funkar rent praktiskt. Att förstå att kreativitet och förmågan att generera briljanta koncept och idéer är en muskel. Och precis som muskler så förtvinar kreativitet om vi inte använder det. När vi inte använt en muskel under en längre tid, vid till exempel ett benbrott, så behöver vi ju träna upp den muskeln till sin forna glans.  

Exakt samma sak gäller med din kreativitet. Du behöver träna upp den på nytt genom att använda den. Vilket kan vara lika lättare sagt än gjort. Vi behöver (oftast) tvinga oss till att göra vår “rehab” även fast vi inte vill. Tvinga oss till att gå ut att fotografera, tvinga oss till att skriva några rader, tvinga oss till att måla. Och precis som med att bygga muskler på gymmet, så tar det även tid att bygga upp din kreativa muskel – det sker inte över en natt. 

Den klassiska meningen “kreativitet föder kreativitet” är lika sann och verklig som morgonrusningen en måndag. Ju mer du omger dig av och utövar kreativitet (i vilken form som helst) så kommer det i sin tur sätta igång maskineriet i vår hjärna och ju mer du drar på gasen ju högre växel hoppar i. Vad och hur “bra” resultatet av din kreativitet är sekundärt. För inte bryr du dig hur fint din bil går när du väl har fått igång den en kall vinternatt på en skogsväg? Du är bara glad att den äntligen startat och du kan ta dig hem.

Det svåra i detta är att komma igång och pallra sig ut eller till att göra något kreativt. Ett bra sätt är att försöka att få in det som en rutin i din vardag och dagliga arbete. Kreativa aktiviteter behöver inte alltid vara stora eller ta dig till nästa stad för att utöva.

Karin Kronborg – Samtalsterapeut & coach i integrativ psykoterapi

 

Jag tänker att vi behöver tre saker för att hålla den kreativa motorn igång – disciplin, lek och tillit.

Om vi utgår från problemet av att uppleva kreativ torka eller prestationsångest.  Är du dessutom under tidspress ökar stressen och då stryps din förmåga till kreativitet (eftersom ditt system tror att du har andra fysiska, farligare hot att bemästra). Att inte ha tillgång till sin kreativitet kan så klart i sig leda till en ökad stress och så där håller vi på i en nedåtspiral. Tankarna hänger på och är ofta negativa.

Har vi lång tid på oss, men ändå känner prestationsångest eller oro för att misslyckas till exempel inträffar inte sällan att vi börjar skjuta upp det vi behöver göra. Vi prokrastinerar. Det här känner många av oss igen sig i, eftersom vi är konstruerade så att vi undviker det som är obehagligt om vi kan. Vi får en kort tids tillfredsställelse när vi inser att vi inte behöver oroa oss just nu, men får ofta en längre tids ångest och då kanske prestationskraven blir ännu högre eftersom “nu när jag har fått så här lång tid på mig behöver det ju verkligen vara bra”. Känns det igen?

Så hur håller vi motorerna igång? 

Om vi börjar med disciplinen. Bara ordet känns ju helt fritt från kreativitet så hur kan det bidra?  Jo, genom att vi är programmerade för att upptäcka och utforska, lösa problem så stimuleras belöningssystemet bara av att vi gör något i stället för att oroa oss eller grubbla.  Vi kan alltså inte befinna oss både i stress och i utforskar-mood samtidigt vilket betyder att vi ”fintar” bort rädslan och stressen genom att uppehålla oss med någonting.

Konkret betyder det att vi ska bestämma oss för att göra något även om vi inte vet vad det kommer att leda oss till. 

Detta har används tex inom skolan och brukar benämnas som  GRIT – framgång genom ihärdighet. Ibland beskrivs det som en egenskap men forskning visar att man kan öva upp sina förmågor till uthållighet.

Metoden bygger förenklat på att man inte alltid kan vänta på att motivationen eller inspirationen kommer, utan man börjar helt enkelt med något även om lusten inte finns, och genom att belöningssystemet  aktiveras när vi vi göra något får vi inspiration att fortsätta så länge vi hittar något meningsfullt  i det vi gör.

Tips! Använd den sk Pomodoro-metoden. Du bestämmer dig för att sitta med din uppgift i min 25 min även om du inte vet exakt var eller med vad du ska börja, ta fem min paus, och sen fortsätter med nya 25 min, tar paus osv.  

Det andra vi behöver mer av för att frigöra vår kreativitet är att leka och ha roligt!

En forskare* vid Northwestern University fann i ett forskningprojekt att människor hade  lättare att lösa ett pussel efter att ha sett ett kort humorklipp.

Att ha kul, och därigenom lätta på spänningar, ökar alltså vår mentala flexibilitet och l hjälper oss alltså att tänka mer kreativt och att lösa utmanande situationer.⁠

Ett annat intressant exempel på samma fenomen är att Google uppmuntrar i sitt program “Search inside yourself” sin personal att åka rutchkana på arbetstid.(Någon nämnde att Coop Sverige även erbjuder sin personal detta.)  Ett fenomenalt sätt att reducera stress genom lek och rörelse.

Utöver lekfullhet och utforskande behöver vi så klart även vila och reflektion för att få kontakt med våra känslor och se vad vår rädsla eller oro står för. Känslor är en tillgång och de försöker säga något till oss. När vi har accepterat dem och insett att vi även kan misslyckas, vilket är en del av den kreativ processen, kan vi agera genom tex disciplin och lekfullhet därmed få tillgång till vår kreativitet och storhet.  

Summa summarum: 

  Acceptera & utforska ditt motstånd och dina känslor
  Gör någonting, hellre lite än inget för att komma igång
  Lek och ha roligt
Lita på din process, du vet inte alltid vilka vägar den tar

 *Mark Beeman, Ph.D  Northwestern University
https://psychology.northwestern.edu/people/faculty/core/profiles/mark-beeman.html


Du hittar Karin Kronborg här!

 

Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

Dela blogginlägget:

Mer från Det kreativa livet

Till bloggen >

Ensamma kreatörer borde samarbeta mer

Hur mycket samarbetar du med andra i din roll som kreatör? Där samarbetet går ut i att skapa något, tillsammans eller enskilt, men att gemensamt driva det framåt med målet...

24 januari 2023

Den fantastiska känslan av att vara värdelös!

Hur många gånger har du börjat om? Med börja om menar jag ju inte att sälja huset, elbilen och hunden (till kattens stora glädje) och emigrera till ett land du...

9 november 2022

MIn talang är inget att ha (och du behöver heller ingen)

Hur kan speciell talang existera i våra gener om vi alla är lika från födseln? Medfödd talang är bara en tråkig myt om den exceptionnelle kreatören. En myt som gör...

17 augusti 2022