Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Det kreativa livet

Från en kreatör till en annan! Hur tar du hand om din egna kreativitet och vad gör du för att bli en bättre kreatör? Oavsett om du jobbar på byrå, frilansar eller skapar som hobby – tillsammans kan vi bli bättre kreatörer! Jag är stillbildsfotografen som fastnade för hela kommunikationskedjan – från idé till utförande.


Publicerad 13 juli 2020

Du borde läsa detta inlägg

Du borde träna, städa, ringa mamma, fixa bokföringen och besöka den där utställningen innan den slutar. Shame on you! Mycket måsten trots att energin, tiden eller motivationen inte finns där.

Därför borde du läsa detta inlägg!

Spindelammen läser en bok
Gör som Spindelmannen, läs detta inlägg!

Borde. Ett vanligt, men ett väldigt laddat ord. Ett ord som ger oss mycket ångest och skam ­– mer ofta än sällan. För oftast använder vi ordet i negativ bemärkelse. Jag borde gå ner i vikt, jag borde göra detta, jag borde ha… Detta ökar på våra egna stressnivåer, påverkar vårt humör och välmående, vilket i slutändan påverkar vår kreativitet. För ju bättre vi mår och tar hand om oss själva, ju mer kreativa blir vi.

Att använda ordet borde i negativ form, så det sänker dig (eller den du riktar det till), leder till förutom ovanstående nämnt, inte till något produktivt – i alla fall inte i längden.

Du borde vända det till något positivt

Ordet borde, behöver inte vara lika negativt som att sätta ett ”men…” efter en mening. Men, borde kan vara en lika stark energibooster, som det är en energisugare. Det gäller att använda borde på ett hälsosamt och produktivt sätt, som stärker dig istället för att sänka dig. Det vill säga, vad för bakomvarande mening och avsikt hade du? Och var det hjälpsamt på ett bra sätt?

Jag borde gå ner i vikt för att ingen kan gilla mig när jag ser ut så här!

Jag borde gå ner i vikt för att jag kommer må bättre, blir mer kreativ och piggare. Win win!

Att få dig själv (eller någon annan) att göra något genom shaming är alltid en dålig idé. Det får snare motsatt effekt än vad du tänkt dig. Det får också dig eller personen att må ännu sämre. Ett hjälpsamt borde, ska motivera och boosta din energi på ett positivt sätt. Det ska ge dig energi och viljan att göra något, utan skuld eller dåliga känslor. Ett ohjälpsamt borde, får dig snarare ledsen, arg, omotiverad i längden och kanske även handlingsförlamad (då det ej medför något positivt).

Jag borde uppdatera hemsidan och mina sociala mediermen ingen kommer ju vilja anlita eller titta på mina illustrationer ändå. Så vad är det för mening egentligen…

Jag borde uppdatera hemsidan och mina sociala medier för att det är viktigt att jag visar upp nya alster och att visar att jag utvecklas. Kontinuitet är viktigt och kommer driva mig framåt, även om det är tungt.

Jag borde ta tag i bokföringen som släpar efter Men vad är det för mening när alla siffrorna står på minus och inga nya jobb inbokade… 

Jag borde ta tag i bokföringen som släpar efter Det kommer kosta mig mer pengar om jag är sen med uppgifter till skatteverket och vem vet, jag kanske hittar något jag kan spara in pengar på! Det är alltid bra att ha koll på företagets ekonomi.

Jag borde sälja mer så jag får in mer pengar ­­hoppas bara ingen genomskådar mig för att jag är så dålig. Någon gång kommer det ju att ske!

Jag borde sälja mer så jag får in mer pengar ­­– Ju mer jag försöker sälja, ju bättre kommer jag bli! Jag vet innerst inne att jag gör ett bra jobb, mitt bästa och har faktiskt många nöjda kunder.

Borde är ett bra ord att använda som motivator för dig själv! Ibland kan de negativa formerna ge en extra boost, men bara tillfälligt, se till att vänd på tanken och mening till det positiva och du kommer vinna i längden!

Love,
Johan

Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Blog (ENG): blog.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

Dela blogginlägget:

Mer från Det kreativa livet

Till bloggen >

Att möta sina demoner – del 2: Tvivlet på sig själv

Hur kommer man över känslan av tvivel på sig själv som kreatör Att tvivla på sig själv gör vi alla och väldigt ofta. Jag som driver eget företag och frilansar som...

6 oktober 2021

Att möta sina egna demoner – del 1

Som egenföretagare och frilansare ställs vi dagligen inför en handfull problem, motgångar och delikata bajsmackor att lösa och ta oss an. Är det inte en sista-minuten-panik-ändring på ett redan lämnat...

15 september 2021

Jag, Dolly Parton och kneget 9 till 5

På eftermiddagarna efter jobbet har jag tagit promenader och lyssnat på grym musik och njutit av naturen. En av de låtar som gått genom mina hörlurar är Dolly Partons klassiker,...

26 juli 2021