Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Det kreativa livet

Från en kreatör till en annan! Hur tar du hand om din egna kreativitet och vad gör du för att bli en bättre kreatör? Oavsett om du jobbar på byrå, frilansar eller skapar som hobby – tillsammans kan vi bli bättre kreatörer! Jag är stillbildsfotografen som fastnade för hela kommunikationskedjan – från idé till utförande.


Publicerad 26 juli 2021

Jag, Dolly Parton och kneget 9 till 5

På eftermiddagarna efter jobbet har jag tagit promenader och lyssnat på grym musik och njutit av naturen. En av de låtar som gått genom mina hörlurar är Dolly Partons klassiker, 9 to 5. En komik-klagande låt om det vanliga kneget och relationen till chefen.  

Det fick mig att fundera över min egna arbetssituation som frilansare och hur är det egentligen att vara egenföretagare som kreatör. Vad skiljer det sig från livet på ett 9 till 5 jobb som Dolly så poppigt sjunger om? Är det så glamoröst och alldeles alldeles underbart som alla influencers får det att låta som?

Tumble outta bed and stumble to the kitchen

Pour myself a cup of ambition

Yawnin’ and stretchin’ and try to come to life

Jump in the shower and the blood starts pumpin’

Out on the streets, the traffic starts jumpin’

With folks like me on the job from 9 to 5

Ingen större skillnad från vanliga dödliga och oss frilansare. Likt många andra börjar vi dagen med en kopp kaffe, förhoppningsvis en dusch och såklart en och annan gäspning. Medans gemene man och kvinna tar på sig arbetar kostymen och pumpar upp adrenalinet inför köerna in till stan, häller jag upp en till kopp kaffe, slänger upp benen på bordet, nog hinner jag med ett par Youtube videos till – det är ju hela 10 minuter tills arbetsdagen börjar. Undra vart jag ska hålla dagens zoom möte, kanske balkongen, det är ju ändå sol ute, tänker jag samtidigt som jag rättar till morgonrocken så inte grannen sätter sitt morgonkaffe i halsen.

Working 9 to 5, what a way to make a living

Barely gettin’ by, it’s all taking and no giving

They just use your mind and they never give you credit

It’s enough to drive you crazy if you let it

9 to 5, for service and devotion

You would think that I would deserve a fair promotion

Want to move ahead but the boss won’t seem to let me

I swear sometimes that man is out to get me

Mmmmm…

Jadu, Dolly. Exakt så kände jag också. Man slet, jobbade övertid och fick lite till ingen cred för det man skapade, allt var ju arbetsgivaren och dennes företag som skulle synas och briljera. Och ingen befordran fick man heller, hur mycket övertid man gjorde, visade framfötterna och levererade på silverfat. Tacka vet jag nu! Nu jobbar jag nästan dubbelt så mycket som innan, ofta med utebliven byline, jag axlar fler roller än bara kreatör i företaget och jag vänder på kronor…. Vafan, det här var ju inte det glamorösa frilanslivet man ser hos Peter McKinnon på Youtube! Jag får ju göra allt själv nu och jobba ännu hårdare! Åtminstone jobbar jag på min egna dröm och kan pensionera mig i förtid (ha ha ha ha ha ha!!).

They let you dream just to watch them shatter

You’re just a step on the boss man’s ladder

But you got dreams he’ll never take away

In the same boat with a lot of your friends

Waiting for the day your ship will come in

And the tide’s gonna turn an’ it’s all gonna roll your way

 

Den där båten ja som ska ta mig till oändlig framgång och ge frukt av allt arbete. Jag tror den har missat min hållplats, igen… Ibland känns det som man bara jobbar i uppförsbacke. I midjedjup tösnö. Och i motvind. Men Mrs. Parton har rätt i en sak, min dröm som ingen kan ta ifrån mig. Den dröm som ger energimotorn den där behövande gnistan för att antända. Då spelar det ingen roll att jag gått på fler minor än mitt första försök i MS röj.

Working 9 to 5, what a way to make a living

Barely gettin’ by, it’s all taking and no giving

They just use your mind and you never get the credit

It’s enough to drive you crazy if you let it

9 to 5, yeah, they got you where they want you

There’s a better life and you think about it don’t you

It’s a rich man’s game no matter what they call it

And you spend your life putting money in his wallet

9 to 5, what a way to make a living

Så sant som när hon skrev det inför rollen i tv-serien med samma namn. Hur mycket extra timmar, extra kärlek och extra plusmeny med smält ost-dipp du lägger in, så hamnar det i slutändan i din arbetsgivares fickor. Jobba för dig själv, dina egna drömmar och självförverkligande, även om det är tufft, slitigt och du jobbar * intro baseline* 7 to 9.

Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

Dela blogginlägget:

Mer från Det kreativa livet

Till bloggen >

Att möta sina demoner – del 2: Tvivlet på sig själv

Hur kommer man över känslan av tvivel på sig själv som kreatör Att tvivla på sig själv gör vi alla och väldigt ofta. Jag som driver eget företag och frilansar som...

6 oktober 2021

Att möta sina egna demoner – del 1

Som egenföretagare och frilansare ställs vi dagligen inför en handfull problem, motgångar och delikata bajsmackor att lösa och ta oss an. Är det inte en sista-minuten-panik-ändring på ett redan lämnat...

15 september 2021

5 tips för en kreativ boost i sommar

Hur ser din sommar ut? Kommer du vila dig igenom hela semestern inför en fullspäckad höst? Eller kommer du kanske passa på att äntligen påbörja eller göra klart de där...

21 juni 2021