Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Det kreativa livet

Från en kreatör till en annan! Hur tar du hand om din egna kreativitet och vad gör du för att bli en bättre kreatör? Oavsett om du jobbar på byrå, frilansar eller skapar som hobby – tillsammans kan vi bli bättre kreatörer! Jag är stillbildsfotografen som fastnade för hela kommunikationskedjan – från idé till utförande.


Publicerad 1 februari 2021

Konsten att våga vara rädd och sårbar – del 2: att aldrig vara bra nog

Att utvecklas och lära sig nytt är ju en självklarhet för de flesta av oss. Att hitta nya idéer, vägar och möjligheter till att skapa nya texter, bilder, illustrationer och videos. Men, har du fastnat i – jag är inte bra nog– fällan och ständigt hoppar på en ny kurs, en ny utbildning – en ny workshop? Med hopp om att en dag bli bra nog?

Att utvecklas och lära sig nytt är ju en självklarhet för de flesta av oss. Att gå en kvällskurs under ett par månader eller ta en weekend workshop på annan ort. Men, gör du det för att verkligen utvecklas till en bättre kreatör eller för att du är rädd att aldrig vara bra nog? Är du en av dem som konstant jagar nästa kurs och workshop för att tillslut bli ”bra nog”? Bara en kurs till i ljus så tar jag tillräckligt bra studiobilder. Bara några till porträttkurser så kan jag våga lägga upp mina gatuporträtt på Facebook och Instagram.

Bara en till kurs i…

Jag läst en gång att en skola sa att skrivkramp (writers block) är på grund av fel eller otillräcklig skrivteknik. Att man inte har den tekniska kunskapen för att se möjligheterna och ta sig vidare i texten. Liknande kan appliceras på de flesta kreativa yrken, som fotografer till exempel, att vi inte har tillräcklig med tekniska kunskaper om exponering, blixtar, ljus och komposition för att kunna skapa nya bilder. Tänk om det vore så enkelt!

Även om det till viss del är sant då kunskap föder kreativitet. Men en kreativ block är något som alla drabbas av, amatör, proffs och världsberömda mästare. Och proffs och världsberömda mästare borde ju i teorin kunna sin teknik!

Kunskap föder kreativitet. Jag läser mycket böcker som jag tycker gör mig smartare och mer kreativ.


Bara en till kurs

Rädslan över att aldrig vara bra nog tror jag de flesta av oss känner, oavsett kreativ aktivitet eller val av yrke i livet. Att känna att andra är bättre och tar bättre bilder, snyggare videoredigeringar och har en bättre känsla i sina texter som du aldrig kan uppnå. Att jag inte är bra nog att kunna bli publicerad, få fina kommentarer på mina bilder online eller bra nog att någon vill ha mina alster på väggen.

Utvecklig och lärande är så klart extremt viktig, både för vårt eget välmående och vårt skapande. Det är också lika viktigt att lära sig och ta med sig kunskap från de kurser och workshops som man går. Men, det finns också en gräns hur mycket alla dessa kurser faktiskt kan ge dig. Hur mycket teknisk kunskap om blixtljus, skrivregler och UX design behövs egentligen för att förbättra dina studiobilder, essäer eller app-designs? Tillslut (och relativt snabbt) når man gränsen för vad du faktiskt kan lära dig på dessa kurser.

När det känns bra i magen och vi har roligt när vi skapar så händer det bra saker. Vi vågar gräva djupare, utforska nytt och testa – utveckling! Som när jag började min karriär som skidfotograf, jag följde magen (och snöfallen) på vad som fick mig och andra att bli sugna på att åka skidor.

Lyssna på magen

Tekniska kunskaper om ditt hantverk kan egentligen bara ta dig visst långt i din utveckling (även vad alla kurser och workshops säger). Det som tar dig över framåt och beyond är din egen vilja att skapa, experimentera och framförallt att VÅGA visa upp det du skapat. Att våga fortsätta skapa nya texter, nya bilder och nya illustrationer trots den lilla rösten i huvudet som säger att du inte är bra nog. Och, sätta de lärdomar du har lärt dig på repeat tills de sitter i ryggmärgen. Att våga följa sin magkänsla när man upptäcker något nytt som tilltalar dig, även om det inte är vad Facebook eller Instagram tycker är bra. Det viktiga är att DU känner det är bra. Det är då riktigt utvecklig sker – det är då du gräver djupare och utvecklas.

Att fortsätta skapa efter magen är det som för dig framåt. Nötandet och repetition. Till slut så kommer vi alla till det tillfället där vi måste visa upp våra alster för andra för att kunna ta oss vidare i vår utveckling. Om det sen är en sakkunnig vän eller kollega, redaktör eller på sociala medier spelar inte så stor roll. Men, steget måste tas för att komma vidare! Om du inte är redo för det helt offentliga rampljuset, fråga någon som du litar på och ser upp till och börja där.

Kom ihåg att du är bra nog och följ vad magen säger! Ju mer du nöter och filar på ditt hantverk ju bättre kommer du bli och självförtroendet tenderar att följa med vår utveckling.

Vill du ha feedback på något som du skapat men inte vill visa upp online? Skicka ett mail till Himself(at)johanstahlberg.com

Och  mig hittar ni som vanligt här:

Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Blog (ENG): blog.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

 

 

Dela blogginlägget:

Mer från Det kreativa livet

Till bloggen >

Att möta sina demoner – del 2: Tvivlet på sig själv

Hur kommer man över känslan av tvivel på sig själv som kreatör Att tvivla på sig själv gör vi alla och väldigt ofta. Jag som driver eget företag och frilansar som...

6 oktober 2021

Att möta sina egna demoner – del 1

Som egenföretagare och frilansare ställs vi dagligen inför en handfull problem, motgångar och delikata bajsmackor att lösa och ta oss an. Är det inte en sista-minuten-panik-ändring på ett redan lämnat...

15 september 2021

Jag, Dolly Parton och kneget 9 till 5

På eftermiddagarna efter jobbet har jag tagit promenader och lyssnat på grym musik och njutit av naturen. En av de låtar som gått genom mina hörlurar är Dolly Partons klassiker,...

26 juli 2021