Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Det kreativa livet

Från en kreatör till en annan! Hur tar du hand om din egna kreativitet och vad gör du för att bli en bättre kreatör? Oavsett om du jobbar på byrå, frilansar eller skapar som hobby – tillsammans kan vi bli bättre kreatörer! Jag är stillbildsfotografen som fastnade för hela kommunikationskedjan – från idé till utförande.


Publicerad 2 September 2020

Kreatör – sluta aldrig lära!

Att läsa böcker är en del av mitt arbete och en mening jag aldrig trodde jag skulle skriva. Men, att få ny kunskap och ständigt gå framåt i sitt lärande är något som jag ser som en självklarhet i livet. En av mina verkliga grundstenar! Att känna att man utvecklas och lär sig nya kunskaper och färdigheter är så otroligt viktigt för sin egen självkänsla och välmående.

Jag försöker också att gå minst 10 000 steg om dagen 5–6 dagar i veckan. Gärna runt 16 000 steg för att jag ska känna mig i form – både i kropp, själ och huvud. Det är inte varje vecka det går, men det är också helt okej. Ibland lyssnar jag på musik när jag går för det är för mycket kaos i huvudet för at kunna ta in något annat. Men, i de flesta fallen så lyssnar jag på olika podcasts som ger mig någon form av värde. Jag föredrar att lyssna på en av mina stora förebilder, Chase Jarvis, men även Finding Mastery av Michael Gervais och The School of Greatness av Lewis Howes. Alla dessa podcast tar sig an ämnen som kreativitet, skapande, livet och personlig hälsa. Och, alla dessa podcasts får mig känna att jag lär mig något och blir en bättre och smartare människa efter att ha lyssnat på dem. För kreativitet är minst lika mycket mindset och som det är kunskap. Utan rätt inställning och mentala styrka så spelar det egentligen ingen roll hur mycket kunskap du har – för magin saknas!

9 böcker klara – bara jättemånga kvar!


Bokmalen fortsätter

Min senaste bok jag läste var You are not your brain av Jeffrey M Schwartz och Rebecca Gladding. En tjock och köttig bok som går ganska detaljerat in på hur vår egen hjärna fungerar och hur vi faktiskt kan kontrollera den och inte lyssna på den! Efter ett par månader av rätt så tungrott läsande så var jag äntligen klar och kunde reflektera över vad jag läst. Och, s**an vad bra den var, när allt fick smälta lite. Hur vi kan kontrollera våra egna tankar och formatera vår hjärna efter vårt eget tycke. Verkligen värd att läsa!

Vad som dock inte var en bok, utan en studie var The Role of Deliberate Practice and the Acquisition of Expert Performance av den svenska psykologen K Anders Ericsson och hans kollegor Ralf Th. Krampe och Clemens Tesch-Romer. Den hade stor inverkan på mig och förstående hur träning och övning tar oss och vårt hantverk framåt.

Nu har jag precis öppnat nästa bok i min hög av böcker att läsa – Bredd av David Epstein, utgiven av Volante förlag. Han är inne på samma bana som Ericsson och hans kollegor‚ vad som gör folk framgångsrika. Men han menar att generalister är de som kommer lyckas bäst, och inte de som dedikerat all sin tid på, till exempel, att bemästra ett enskilt instrument och hur fokus och nötande på en och samma sak kan slå fel. Superintressant!

Har du några böcker eller podcasts som du läst och lyssnat på som du tycker jag borde ta en titt på? Hör gärna av dig så kan vi snacka kreativitet tillsammans!

Love,
Johan

Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Blog (ENG): blog.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

 

Dela blogginlägget:

Mer från Det kreativa livet

Till bloggen >

Nu är tiden för något nytt

Det är inget nytt att 2020 och Covid-19 har varit ett tufft år. Inte minst för oss frilansande kreatörer med enskild firma. Men, vad gör man när vardagen, jobbet och...

26 Augusti 2020

Vågar du ta steget?

Du har säkert läst mina första inlägg här på Resumé. Där jag skrev om vad jag läste i studien “The Role of Deliberate Practice and the Acquisition of Expert Performance”...

10 Augusti 2020

Hur Netflix hjälper mig i mitt dagliga arbete

En rubrik jag aldrig trodde jag skulle skriva. Men inspiration, idéer och kunskap kommer, som vi vet, från alla håll och kanter. Tidningar, glossiga magasin, bloggar (förhoppningsvis denna), poddar, filmer…...

27 Juli 2020