Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Det kreativa livet

Från en kreatör till en annan! Hur tar du hand om din egna kreativitet och vad gör du för att bli en bättre kreatör? Oavsett om du jobbar på byrå, frilansar eller skapar som hobby – tillsammans kan vi bli bättre kreatörer! Jag är stillbildsfotografen som fastnade för hela kommunikationskedjan – från idé till utförande.


Publicerad 26 augusti 2020

Nu är tiden för något nytt

Det är inget nytt att 2020 och Covid-19 har varit ett tufft år. Inte minst för oss frilansande kreatörer med enskild firma. Men, vad gör man när vardagen, jobbet och allt annat hamnar upp och ned? Man tar vara på möjligheten att utforska något nytt!

Länge har vi suttit framför våra datorer. På jobbet på reklambyrån, på frilanskontoret, i soffan, på cafét, i sängen eller vid köksbordet. Dag ut och dag in har vi svarat på mail och pratat i telefon med kunder, vi har sprungit på möten och vi har designat, fotograferat och skrivit, vad som känns som samma sak, om och om igen. Same, same – but different, så att säga! Det spelar ingen roll hur mycket vi tar den där promenaden eller löpturen hem från jobbet för att öka blodtillförseln i hjärnan – ibland behövs något annat för att sätta fart på kreativiteten!

En bild som inte har något att göra med texten. Jag gillade bara färgerna!

Eftersom de allra flesta av oss tvingats jobba hemifrån och på distans har även vårt arbetssätt förändrats. Vi har fler möjligheter att styra vår tid och våra arbetsuppgifter, än innan. Vi kan ge oss mer tid att göra andra saker, eftersom vi kan jobba lite när vi vill under dygnet för tillfället. Kanske är du en av de som inte kommer gå tillbaka till arbetsplatsen förrän efter jul? Precis som du kanske känner, så kände jag att jag behövde få en frisk fläkt i vardagen. Något som fick mig att testa något nytt och att tänka och se saker på ett annorlunda sätt – helt utan krav på prestation mot någon annan än mig själv.

Just detta tog jag tillvara på och bestämde mig för att gå en distanskurs på det gamla hederliga sättet – på folkhögskola! Under helgen som var befann jag mig i de södra delarna av Sverige och mitt ute i skogen för en introduktionshelg och 1 av de 3 obligatoriska IRL träffarna (på behörigt avstånd såklart). Hela helgen spenderade jag med att prata med andra likasinnade, i detta fall fotografer, av alla olika åldrar, bakgrunder och estetiska stilar. Vad som var väldigt befriande och rent av uppfriskande var att alla diskussionerna under lektionstid och runt middagsbordet handlade just bara om bilder! Inget yrkesmässigt snack om fakturering, hur svårt det är att leva som fotograf, kamerateknik, jobbiga kunder osv.

När man skippar det som ofta suger ens energi (och som det ofta gnälls om på Facebook) och fokuserar det som man tycker är kul, och vad som faktisk fick en att plocka upp en kamera från början, så är det fantastiskt vad snabbt ens energi och lust att skapa för nöjets skull kommer tillbaka. När man känner att man inte måste prestera mot pengar utan enbart för ens egna nyfikenhet.

Har du tid över eller möjlighet att styra över din egna tid ett tag fram över? Ta vara på detta och gör något nytt! Om inte en skola eller kurs lockar – ta dig an en utmaning! Något som tvingar dig att kliva ur gamla spår och tankebanor.

Love,
Johan

Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Blog (ENG): blog.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

 

Dela blogginlägget:

Mer från Det kreativa livet

Till bloggen >

Att möta sina demoner – del 2: Tvivlet på sig själv

Hur kommer man över känslan av tvivel på sig själv som kreatör Att tvivla på sig själv gör vi alla och väldigt ofta. Jag som driver eget företag och frilansar som...

6 oktober 2021

Att möta sina egna demoner – del 1

Som egenföretagare och frilansare ställs vi dagligen inför en handfull problem, motgångar och delikata bajsmackor att lösa och ta oss an. Är det inte en sista-minuten-panik-ändring på ett redan lämnat...

15 september 2021

Jag, Dolly Parton och kneget 9 till 5

På eftermiddagarna efter jobbet har jag tagit promenader och lyssnat på grym musik och njutit av naturen. En av de låtar som gått genom mina hörlurar är Dolly Partons klassiker,...

26 juli 2021