Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Det kreativa livet

Från en kreatör till en annan! Hur tar du hand om din egna kreativitet och vad gör du för att bli en bättre kreatör? Oavsett om du jobbar på byrå, frilansar eller skapar som hobby – tillsammans kan vi bli bättre kreatörer! Jag är stillbildsfotografen som fastnade för hela kommunikationskedjan – från idé till utförande.


Publicerad 8 juni 2020

Stöttar dina vanor ditt kreativa liv?

Kreativa vanor! Vanor är en fantastisk bra sak att ha – och något som vi alla har, bra som dåliga. De flesta av de saker som vi gör varje dag, medvetet eller omedvetet, är utav vana. Från vår frukost och att borsta tänderna, till vad och hur vi äter lunch, till vår kvällsrutin innan vi går och lägger oss. Men vet du hur vanor faktiskt funkar och hur du kan använda dem till att boosta ditt kreativa liv? Dags att skapa nya vanor!

Saken med vanor är att de både kan vara bra och dåliga. Som att träna på morgonen innan jobbet (läs varför här) eller att ta en cigarett till morgonkaffet, som en del av din morgonrutin. Vad som är bra är att vi alltid kan ändra våra vanor till det bättre. Vi behöver bara veta vad en vana är och hur den funkar.

En vana är enkelt förklarat ett neurologiskt mönster i ditt huvud där hjärncellerna skapat extra starka kopplingar.

Det börjar i ditt huvud

En vana är enkelt förklarat ett neurologiskt mönster i ditt huvud. En tanke som du har tänkt så mycket att dina hjärnceller skapat extra starka kopplingar för just denna tanke. Detta kan liknas med hur en stig i skogen skapas. När du går där för första gången (tänker denna tanke eller utför något) så finns det ingen stig att följa. Men ju mer du går samma väg (tänker denna tanke eller utför något) så kommer det sakta men säkert formas en stig och att följa den blir lättare. Samma sak händer i din hjärna, ju mer du tänker en tanke eller utför en handling, ju lättare blir det att ”gå till den tanken” och mindre mental kapacitet krävs för att utföra handlingen. Vanor skapas för att vår hjärna ständigt letar efter sätt att spara energi på.

När du ersätter en dålig vana, som den där cigaretten till morgonkaffet, med en ny bättre vana, som att promenera till jobbet så skrivs dessa neurologiska mönster i huvudet över med en ny vana. Så när vi ändrar våra vanar ändrar vi även på vår hjärna.

När du ersätter en dålig vana så skrivs dessa neurologiska mönster i huvudet över med en ny vana. Så när vi ändrar våra vanar ändrar vi även på vår hjärna.

Eftersom samma sak även funkar med tankar, kan du ”träna” din hjärna att tänka på ett visst sätt. Om du tillexempel tittar dig själv i spegeln varje morgon och säger högt till dig själv att du är fantastiskt snygg och en bra människa. Så kommer du med tiden ha det lättare att tänka dessa tankar om dig själv, eftersom de kopplingar som sker mellan hjärncellerna för just dessa tankar kommer bli fler och starkare. Perfekt för att boosta självförtroendet!

Tids- och energispararen

Saken med vanor är att de sparar mental energi och styrka. För kreativa personer, som dig och mig, betyder det mindre mental energi som går till ”spillo” på uppgifter som är nödvändiga för vårt företag, men ack så tråkiga eller jobbiga, om vi gör dem till en vana = mer hjärnstyrka till vår kreativitet.

Sitter du varje månad eller kvartal i panik för att fixa bokföringen och momsrapporten i sista sekunden? Denna uppgift är ett perfekt exempel att skapa en bra vana av. För om vi hela tiden skjuter den framför oss (i ångest) så tar det som du säkert märkt en enormt stor mental påfrestning och energi att genomföra. Om vi istället ser till att skapa vanor (och rutiner) för att göra vår bokföring och momsrapport lättare, så kommer vi inte ha ångest när skatteverkets deadlines knackar på eller ta en veckas semester efter varje gång för återhämtning.

Jag gjorde exakt som ovan i många år. För bokföring var ”inte mitt område”. Nu har jag efter många om och men (och lite gråt) dedikerat en timme varje vecka där jag ser till att alla kvitton, fakturor och annat från veckan innan är på plats i mitt bokföringsprogram. Att lägga det i en kartong märkt ”finns i sjön” räknas inte! Detta gör att när väl momsrapporten ska in varje kvartal (i mitt fall) så är allt på plats och det krävs oftast inte mer än en knapptryckning för att få de siffror jag behöver. Minimal ansträngning, helt utan ångest.

Nu förtiden tänker jag inte så mycket på det heller, jag har arbetat in en vana att se till att dessa arbetsuppgifter görs på utsatt tid varje vecka. Det har gått så långt att kryper i mig när jag tvingas boka in ett möte på den tiden – för det är en vana.

Just detta med vanor och hur de fungerar i vår hjärna är extremt fascinerande och intressant om man börjar fundera på hur de kan göra livet lättare. Om du vill läsa mer i styrkan med bra vanor kan jag verkligen rekommendera boken The power of Habit – Why we do what we do and how to change, skriven av Charles Duhigg!

Love,
Johan

Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Blog (ENG): blog.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

Dela blogginlägget:

Mer från Det kreativa livet

Till bloggen >

Att möta sina demoner – del 2: Tvivlet på sig själv

Hur kommer man över känslan av tvivel på sig själv som kreatör Att tvivla på sig själv gör vi alla och väldigt ofta. Jag som driver eget företag och frilansar som...

6 oktober 2021

Att möta sina egna demoner – del 1

Som egenföretagare och frilansare ställs vi dagligen inför en handfull problem, motgångar och delikata bajsmackor att lösa och ta oss an. Är det inte en sista-minuten-panik-ändring på ett redan lämnat...

15 september 2021

Jag, Dolly Parton och kneget 9 till 5

På eftermiddagarna efter jobbet har jag tagit promenader och lyssnat på grym musik och njutit av naturen. En av de låtar som gått genom mina hörlurar är Dolly Partons klassiker,...

26 juli 2021