Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Det kreativa livet

Från en kreatör till en annan! Hur tar du hand om din egna kreativitet och vad gör du för att bli en bättre kreatör? Oavsett om du jobbar på byrå, frilansar eller skapar som hobby – tillsammans kan vi bli bättre kreatörer! Jag är stillbildsfotografen som fastnade för hela kommunikationskedjan – från idé till utförande.


Publicerad 10 augusti 2020

Vågar du ta steget?

Du har säkert läst mina första inlägg här på Resumé. Där jag skrev om vad jag läste i studien The Role of Deliberate Practice and the Acquisition of Expert Performanceav den svenska psykologen K Anders Ericsson och hans kollegor Ralf Th. Krampe och Clemens Tesch-Romer. Där de undersökte vad som krävdes för att ta sig till absoluta toppnivå inom sitt ämne och hur talang inte är medfött, trots vad många vill tro!

Nu är det ju så att många av oss vill utvecklas framåt som kreatörer genom att lära sig nya saker, utan att aspirera att bli bäst på det. Vi vill lära oss mer om att skriva, fotografera, filma, bygga hemsidor eller kanske vill göra något annat med våra liv? Vi drömmer om att göra den där resan, byta karriär, skriva den där boken, starta det där cafét eller vad det nu är som du drömmer om.

Men vad många av oss gör, där jag själv erkänner mig skyldig ibland, är att när vi drömmer vår dröm så ser vi bara slutprodukten. Det vill säga resultatet av vår dröm. Vi ser ju inte den hårda och oftast långa vägen dit i våra drömmar. Det är först när vi börjar tänka lite mer på vår dröm, då vi verkligen börjar fundera, googla och kanske räknar på vår business plan, som denna slingriga uppförsbacke visar sig. För många slutar också drömmen där. De ser sin dröm, långt där uppe bland molnen och tänker att de aldrig kommer klara av att besegra det där berget.

För de som tar sig förbi det steget och tittar på berget och tänker ”det här kommer jag klara av, jag är inte rädd, jag kan flyga” står nu framför nästa och kanske den tuffaste tröskeln att ta sig över. Man läser artiklar online, skriver i Facebookgrupper, pratar med sina vänner och kollar Youtube videos. Man känner sig så jävla peppad, inspirerad och redo att man bara kan hjula sig uppför det där berget. För många slutar drömmen här. För man kan vara hur inspirerad och full av energi som helst, men utan transformation, det vill säga, en aktiv handling, så kommer det inte att hända något. Utan man kommer vara kvar i inspirationens berusning. Just det steget, från pepp och inspiration till handling, är nog det svåraste och det största att ta!

A small step for man, one giant leap for mankind! Vad kan man då göra för att våga ta det där steget? Finns det något enkelt trick eller smart tillvägagångssätt som någon Youtuber har berättat om? Det korta svaret är nej och det långa svaret är njaaa, kanske, typ, perhaps..!

Avdramatisera och ta det steg för steg

Det finns ingen annan än du som kan ta steget åt dig. Du måste övertyga dig själv att du kan och är stark nog att göra det. Utan att du har gjort det så är det korta svaret fortfarande nej.

Vad som man kan göra, för att finna modet att ta steget, är att avdramatisera det hela. Att inte göra det så extremt läskigt och oöverkomligt. Tänk dig filmen Gremlings, och spola den baklänges. Då har du först det läskiga monstret med huggtänder och klor, som sen förvandlas till den söta, nyduschade och ulliga bollen, Gizmo!

Kanske ligger din dröm där uppe, på baksidan av Matterhorn. Foto: Johan Ståhlberg

Gör samma sak med berget du står framför, avdramatisera! Kilometer ovanför dig skymtar du toppen och din dröm. Behöver du verkligen klättra hela vägen upp på en gång i ett svep? Såklart inte! Om bergsklättrare stannar vid en rad olika basecamps längs vägen, varför skulle inte du kunna göra detsamma? Det är därför det är så viktigt och bra att ha en plan! Det vill säga dina mål högst där uppe, med olika delmål och mindre mål, som leder till din dröm från där du står idag.

Break it down

Om din dröm är att äga en stor och luftig fotostudio, med stora industriella fönster åt norr och gott om plats för alla dina prylar, Apple datorer, kameror och blixtar. Din egna studio där du kan ta emot dina fantastiska kunder, skapa fritt och spela Vivaldi och Taylor Swift på högsta volym. Behöver du eller är det smart att teckna ett hyreskontrakt på din 200 kvm stora studio samma dag du ska starta? Innan du ens har kunder? Bara för att det är ditt mål och dröm där uppe på toppen?

Svaret är så klart nej! Du behöver inte köpa på dig den dyraste kameran eller objektiven för den delen heller. Du kommer bli förvånad hur mycket utrustning som går att hyra när du väl skulle behöva den. Samma sak gäller för fotostudios, kontorsplatser, mötesrum – ja allt!

Så, det du behöver göra är att tydligt skriva ner vad din dröm är, vad innefattar den förutom denna studio och Hasselbladskamera? Vilka kunder vill du ha, hur ska ditt varumärke uppfattas osv. När du väl fått ner den på papper så är det dags att titta på vart du står idag. Det vill säga vad gör du och vad har du nu. När du har gjort det så har du lite enkelt punkt A och punkt B:

A<—————->B

Nu behöver du visualisera hur stegen mellan punkt A och punkt B kan se ut. Detta kan till exempel vara 5 till 10 ”milstolpar”, där första steget kan vara att skaffa 3 kunder och steg fyra kan vara en kontorsplats i en studio, till exempel.

A<–I–I–I–I–I–I–I–>B

Nu när du satt ut dessa milstolpar som ska ta dig till ditt mål/dröm, så är det dags att bryta ner dessa i mindre delar och delmål:

A<–I–I–I–I–I–I–I–>B
II  II  II  II II  II  II

Här kan du bryta ner till mindre och mindre mål och göra hur detaljerat som helst. Det är helt upp till dig.

När du tar din stora ouppnåeliga dröm, kilometer upp, och bryter ner resan dit i olika etapper och delmål, så blir inte steget lika stort och framförallt inte lika överväldigande och läskigt.

Nu är det bara att köra – steg för steg!

 

Love,
Johan

Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Blog (ENG): blog.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

 

Dela blogginlägget:

Mer från Det kreativa livet

Till bloggen >

Att möta sina demoner – del 2: Tvivlet på sig själv

Hur kommer man över känslan av tvivel på sig själv som kreatör Att tvivla på sig själv gör vi alla och väldigt ofta. Jag som driver eget företag och frilansar som...

6 oktober 2021

Att möta sina egna demoner – del 1

Som egenföretagare och frilansare ställs vi dagligen inför en handfull problem, motgångar och delikata bajsmackor att lösa och ta oss an. Är det inte en sista-minuten-panik-ändring på ett redan lämnat...

15 september 2021

Jag, Dolly Parton och kneget 9 till 5

På eftermiddagarna efter jobbet har jag tagit promenader och lyssnat på grym musik och njutit av naturen. En av de låtar som gått genom mina hörlurar är Dolly Partons klassiker,...

26 juli 2021