Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Det kreativa livet

Från en kreatör till en annan! Hur tar du hand om din egna kreativitet och vad gör du för att bli en bättre kreatör? Oavsett om du jobbar på byrå, frilansar eller skapar som hobby – tillsammans kan vi bli bättre kreatörer! Jag är stillbildsfotografen som fastnade för hela kommunikationskedjan – från idé till utförande.


Publicerad 10 februari 2020

Vi är helt utan naturlig talang

– Aaaah, jag har ingen talang alls! Jag vill bara ge upp! Har du säkerligen sagt någon gång. Att det inte kommer att hända för att alla andra verkar vara så mycket mer talangfulla och långt före? Och ja, det är delvis sant. Men, ge inte upp, det finns fortfarande hopp – tack vare insikter av en svensk psykolog.

 När jag läste boken Outliers av Malcolm Gladwell, som handlar om hur framgångsrika människor blir framgångsrika, snubblade jag över en väldigt intressant studie som heter The Role of Deliberate Practice in the Acquisition of Expert Performance. Den är gjord av den svenska psykologen K. Anders Ericsson och hans kollegor R. Krampe och C. Tesch-romer. I denna studie kollar de (bland annat) på violinister på Berlin Elite Academy of Music och deras prestationer och vägen dit.

Utan naturlig talang

Ericsson och hans kollegor delade in violinisterna i tre olika grupper: stjärnor, bra och musiklärare. Stjärnorna skulle antagligen bli solister i världsklass. De bra skulle bli framgångsrika yrkesmusiker och den sista gruppen studerade till musiklärare och hade lägre intagningskrav på sig. När man läser deras studie så är en sak fascinerande och rent av lättande att läsa: Ericsson och hans kollegor kunde inte hitta några naturliga talanger i någon av sina undersökningar eller grupper. Det vill säga, folk som presterade på absoluta toppnivå men tränade bara en bråkdel av vad de andra gjorde.

Vad man kan utläsa från deras studie är att det enda som särskilde en musiker från en annan var hur hårt de arbetade. Ingen medfödd talang – bara hårt arbete och ett ständigt nötande.

Nötandet bakom talangen

När vi läser studien får vi reda på att alla violinister började spela sitt instrument ungefär samtidigt – runt 5 år och övade då runt 2 timmar i veckan. 3 år senare när de var 8 år, började skillnader mellan de tre grupperna synas. De musiker som sedan skulle bli de högst presterande började att öva mer än de andra grupperna – 6 timmar i veckan. När de nådde 14 årsåldern – 16 timmar i veckan. När stjärngruppen nådde 20 årsåldern tränade de mer än 30 timmar i veckan! Vid denna ålder hade personerna i stjärngruppen över 10 000 timmarav träning bakom sig. Tittar vi på den bra gruppen så hade de tränat total 8000 timmar och de som skulle bli musiklärare hade 4000 timmar bakom sig.

Ericsson och hans kollegor gjorde samma studie på pianospelare och samma mönster uppstod. Vad vi kallar för amatörer tränade bara runt 3 timmar i veckan som barn medans de som skulle bli professionella musiker ökade sina träningstimmar varje år. Så, vid 20 års åldern hade de sina 10 000 timmar.

Hårt arbete lönar sig! Om du gör det rätt.

Se till att nötandet verkligen räknas

Viktigt att notera är att träningen inte bestod av att enbart av att dyka upp och spela lite slumpvalda toner– utan med avsikt att bli bättre på violin, på alla möjliga punkter. Detta är avgörande i all träning. Du kan till exempel, spela ett tv-spel som Counter-Strike, i tusentals timmar utan att bli proffs, om du inte har rätt avsikt och ändamål med ditt spelande och timmarna framför skärmen.

Vad Ericsson och hans kollegor noterade var som sagt att medfödd talang inte fanns – bara hårt arbete. Skillnaden mellan stjärnorna och de bra musikerna var att stjärnorna jobbade väldigt mycket hårdare än de andra. De försäkrade att de timmar de spenderade på att träna verkligen räknades och spenderade mer timmar på att spela sitt instrument med avsikt att bli bättre än någon annan.

Som Ericsson och hans kollegor skrev som avslut på sin studie (översatt från engelska):

Folk tror att elitnivå och dess prestationer skiljer sig kvalitativt från det normala. Att den på elitnivå måste ha försetts med begåvningar och talanger som skiljer sig från en normal vuxen människa. Denna uppfattning har avskräckt forskare från att systematiskt undersöka expertutövaren och deras prestanda under principerna av allmän psykologi. Vi håller med om att expertprestanda och till och med expertkunskaper har egenskaper och förmågor som skiljer sig kvalitativt från eller åtminstone utanför området för vanliga vuxna människor. Vi förnekar dock att dessa skillnader är oföränderliga, det vill säga på grund av medfödda talanger. Endast några få undantag, särskilt längd, är genetiskt föreskrivna. Istället hävdar vi att skillnaderna mellan sakkunniga och normala vuxna återspeglar en livslängd med avsiktlig ansträngning för att förbättra prestanda inom ett specifikt område …

The Creative Take-Away

Om du läser boken Outliers av Malcolm Gladwell så kommer du läsa om samma mönster gällande Bill Gates och Steve Jobs. Inget förnekande i att de är genier på sina egna sätt. Men att de föddes genier med talanger som sedan gjorde att de kunde starta företag som förändrade världen? – som det oftast blåses upp i media och i sociala medier. Inte en chans! De gjorde sin del av avsiktlig träning som det kallas, långt innan de startade Microsoft och Apple. Sen jobbade de ännu hårdare. Om du vill läsa mer vad jag skrev om Bill Gates och Steve Jobs kan du göra det i detta inlägg (engelska).

 Det viktiga här är att alltid sikta på att bli bättre, i alla detaljer av ditt yrke. Att fortsätta nöta ditt hantverk och se till att varje steg du tar för dig framåt. För de där 10 000 timmarna är sanna. Men, det är dock inte 10 000 timmar av att ha kul och leka runt med till exempel fotografi. Utan det är 10 000 timmar av hård träning, med enda syfte att bli bättre på ditt hantverk.

Deras studie är extremt intressant att läsa, särskilt om du likt jag, ständigt siktar på att bli bättre på ditt hantverk. I de kommande blogginläggen kommer jag dyka djupare i denna studie och vad som krävs för att nå absoluta toppnivån.

Love,
Johan Ståhlberg

Mail: Himself(at)johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Blog (ENG): blog.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

 

 

Dela blogginlägget:

Mer från Det kreativa livet

Till bloggen >

Att möta sina demoner – del 2: Tvivlet på sig själv

Hur kommer man över känslan av tvivel på sig själv som kreatör Att tvivla på sig själv gör vi alla och väldigt ofta. Jag som driver eget företag och frilansar som...

6 oktober 2021

Att möta sina egna demoner – del 1

Som egenföretagare och frilansare ställs vi dagligen inför en handfull problem, motgångar och delikata bajsmackor att lösa och ta oss an. Är det inte en sista-minuten-panik-ändring på ett redan lämnat...

15 september 2021

Jag, Dolly Parton och kneget 9 till 5

På eftermiddagarna efter jobbet har jag tagit promenader och lyssnat på grym musik och njutit av naturen. En av de låtar som gått genom mina hörlurar är Dolly Partons klassiker,...

26 juli 2021