Dela sidan:

Så sprider nätkärlekstrollen ljus i Luciamörkret

resume_bgb_6_bild

Jag har tagit värvning i kärlekstrollarmén. Den heter #jagärhär. Du har nog hört talas om den via debatten om Åhléns Luciakampanj. Det har diskuterats om dessa typer av positiva nätverk ett tag nu, i såväl antirasistiska och antisexistiska stängda Facebook-grupper såväl som på högljudda fikor: ”Det behövs en organisering så vi kan stå upp mot nättrollen i samlad trupp!” Luciakampanjen verkar vara den stora katalysatorn och #jagärhär visar sig vara just det vi sökt. I takt med att näthatsdebatten rasat har FB-gruppen växt explosionsartat. Mina Dennert, som startat gruppen, tipsar nu om hur vi kommunikatörer kan förbereda inför näthat mot normbrytande kampanjer, vad vi kan lära av hatiska nättroll – och framförallt hur vi kan bli kärlekstroll i slaget om kommentarsfälten.

Ditt nätverk #jagärhär har nyligen fått otroligt mycket uppmärksamhet, hur känns det?
– Det känns väldigt bra att det är så många som vill stå upp mot hatet. Att det är så många som fattar vad det är vi vill göra.

Vad är dina topptips för att engagera sig mot näthat?
– Mina tips är att:
* Fråga om du har förstått rätt.
* Behålla lugnet.
* Hålla dig till sakfrågan.
* Informera, använd fakta om du har det. Referera och hänvisa till fakta. Länka och tipsa till vägar för att få reda på fakta.
* Om det är hat publicerat på din vägg, ta bort det så att du inte är med och sprider hat. Om det är någon annanstans, anmäl det till FB eller ta en skärmdump och skicka den till polisen.

Vilka normbrytande kampanjer tycker du är bra?
– Alla kampanjer och initiativ som bryter normer är bra. Alla måste få plats och utrymme. Internet, TV… all media måste spegla hur samhället ser ut i stort. Det är en lång väg kvar.

Hur kan kommunikatörer förbereda normbrytande kampanjer inför eventuellt näthat?
– Var beredd, och moderera så att inte hat får stå kvar. Alla måste ta ansvar för att inte sprida hat. Vi är alla ansvariga för att hålla våra egna sidor hatfria.

Vad kan vi lära oss av hatfyllda nättrollarméer?
– Vi kan lära oss tålamod. Att lyssna. Att inte vara rädd för att säga emot. Att inte vara rädd för att ta samtalet. Det första vi bör lära oss är att det finns människor bakom de där profilerna. Av någon anledning tycker de sig ha rätt att hata andra. De rasistiska och sexistiska tongångarna i deras budskap bör vi alla ta på allvar.

#jagärhär-gruppen startades i våras, varför tror du att den spridit sig som en löpeld just precis nu?
– Vi såg en liten ökning efter Brexit och sedan en boom efter valet i USA. Det ser vi fortfarande effekterna av. Många inser vikten av att säga ifrån och höja sin röst även om det ibland kan innebära ett visst obehag. Vi inser att den där rädslan bara kommer att växa om vi inte säger ifrån. Och vi märker att det känns tryggare att stå upp mot hatet när vi gör det tillsammans. Vår demokrati behöver alla röster.

Vad finns det för liknande positiva nätverk där ute?
–Det finns massor! Men vill inte nämna något, då känner jag mig taskig mot alla som jag inte nämner. 

Vad tar du med dig från reaktionerna kring #jagärhär?
– Jag lär mig nya saker varje dag. En viktig sak är perspektiv, att det jag säger kan tolkas på många olika sätt. Det är spännande och roligt, men också utmanande och jobbigt.

Har du något budskap till alla de som gått med i #jagärhär?
– Jag vill hellre berätta om gruppens budskap. Vi frågade nämligen alla medlemmar om de kunde beskriva #jagärhär med ett ord. Det folk skrev allra mest var HOPP.

Nätkärleksgeneral Mina Dennert, we salute you. Mot kommentarsfälten!