Dela sidan:

Bra workspace för kvinnor – the final frontier?

Resume_BGB_18_1

Lill Waldekranz, AD och designer på Toca Boca (samt grym konstkvinna!) är mitt uppe i en flytt till San Fransisco, men har ändå haft tid att styra upp en ny bra grej: Women’s Workspace. Initiativet är precis vad det heter och första träffen var i helgen.

Hejhej, Lill! Vad är Women’s Workspace?
– WWS är en mobil mötesplats där man kan träffa nya vänner, dela idéer och tankar. Och framförallt jobba ihop, utanför sin vanliga arbetsplats! Det händer något när man byter miljö och sammanhang. Planen är att samarbeta med grymma nätverk, och bjuda in till olika “workspaces”!

Resume_BGB_18_2Work, work, work, work work… och häng! På WS första träff i helgen.

Varför startade du WWS?
– Idén kom till mig en helg när jag laptopfikade med en kompis. Jag blev så upplyft av att inte sitta själv med min dator, att kunna dela idéer samtidigt som vi jobbade. Jag ville göra den kreativa energin jag kände på fikan till en vana, och bjuda in fler till det. Men jag ville gärna byta ut det skramliga fiket till en inspirerande miljö. Det finns väldigt många trevliga lokaler och kontor, varav många som står tomma under helger, så jag tyckte att det vore spännande att se om det går att skapa samarbeten kring det.

Varför behövs WWS?
– Jag känner så himla många grymma kvinnor som jobbar på alla möjliga roliga, spännande projekt. Men många sitter själva hemma eller på fik. Jag tror verkligen att vi blir ännu bättre ihop. Det är kul att tänka om lite kring hur vi jobbar.

Hur kommer det sig att WWS bara är för kvinnor?
– Tyvärr är samhället inte så jämställt som det skulle kunna vara än. Jag tror att det är lättare att ändra gamla strukturer om kvinnor stärker och peppar varandra så mycket vi kan. Därför behövs bland annat utrymmen för att på ett avslappnat och tryggt sätt kunna dela liknande erfarenheter och lära oss av varandras kompetens. Personligen föredrar jag en blandad arbetsmiljö där alla möjliga jobbar tillsammans. Jag har turen att ha många inspirerande personer, både män och kvinnor, omkring mig.

Tror du att preferenser för en bra workspace skiljer sig mellan könen?
– Hm, jag vet inte än! Både mina tjej- och killkompisar uppskattar en fin och trevlig miljö. Jag tror inte att varken killar eller tjejer gillar typ lysrörsbelysning, dålig ventilation eller vingliga skrivbord. Om jag utgår ifrån mina egna preferenser ser jag inget syfte med att skapa väldigt “kontoriga” miljöer bara för att man ska jobba där. Självklart så är det ju bra om det finns vettiga bord och stolar, men utöver det så tycker jag att det egentligen inte behöver skilja sig så mycket ifrån andra miljöer, som ett hem eller andra platser som man kan finna inspiration genom.

WWS hade ju er första träff i helgen, hur gick det?
– Träffen var toppen! Jag satte ihop den tillsammans med Aleksandra Avli som tillsammans med Sofia Kacim grundat nätverket HER Global Network. Vi var på A house, som har grymma lokaler. Under en träff så får deltagarna möjlighet att berätta om vilka de är och vad de håller på med. Man kan slänga ut en fråga till de andra om det är något särskilt man behöver hjälp med, eller en kontakt man vill knyta. Det är en lättsam stämning. En del av tiden gick också åt till att fika. Ska man locka folk till att komma och jobba på en lördag så gäller det att ha bra fika – tack Mathem!

Resume_BGB_18_3
Lill och Aleksandra och fikan på WWS första träff på A house i Stockholm.

Vad är ett bra workspace för dig?
– Jag gillar att ha en balans mellan att kunna prata med andra och sitta helt tyst och ”zonea ut”. Det ultimata är när jag kan göra både och. Och när jag kan ta med min hund, alla arbetsplatser blir bättre med hundar! Om det inte finns allergiker där så klart!

Vad är dina tips för att skapa bra workspaces?
– Många arbetsplatser tar fortfarande för givet att vi alla funkar på samma sätt. Idén om öppna kontorslandskap dominerar. Jag tror att det är viktigt att skapa utrymmen för olika personlighetstyper och att erbjuda flexibilitet kring det, även om jag förstår att det är svårt. Sen är det såklart också jätteviktigt att alla känner sig trygga på sin arbetsplats, att man ser varandra och är snälla.

Vad har du hört från andra om behovet kring alternativa workspaces?
– Jag har fått feedback om att det här är någonting som behövs. Många sitter själva. Det kan lätt göra att man stannar upp – eller till och med ger upp! – när man möter problem eller inte kan bolla sina idéer. Alla är heller inte redo, eller har inte råd, att signa upp sig på ett dagligt eget workspace. Det är kul att det händer mycket på det här området, eftersom det har stått still så länge.

Vad är målet med WWS?
– Att försöka skapa fler tillfällen av kreativ magi! Just nu försöker jag hitta en tydligare struktur för det, det vore kul att kul att få ihop träffar i San Fransisco också.

Vad händer härnäst med WWS och finns det något sätt att engagera sig?
– Vi har nästa träff den sjunde april, det blir en fredagsfrukost. Om man vill engagera sig kan man absolut höra av sig till mig, så kan jag i den mån det går bjuda in. För övrigt så är jag nyfiken på att se hur WWS fortsatt tas emot, och kommer att försöka hitta bästa väg framåt.

***
Tusen tack Lill för att du hade tid i flytt, måleri, jobb, workspaceande och hundpromenader att svara på mina frågor! Som frilansare känner jag personligen att det är toppen med mobila arbetsplatser, där en får hänga, bolla och göra bra grejer med göttigt folk.

Bra workspace, alltså, the final frontier!

Resume_BGB_18_4WWS nästa träff den 7/4 sker på rymdskeppet USS Enterprise. (Skoja!)