Martin Edenström har jobbat som ledare och expert inom digital marknadsföring i snart två decennier och kommer att ge verktyg för transformationen som bloggare för Resumé.
Publicerad 9 mars 2023
Att jag började skriva och föreläsa för Resumé kom sig av en viss övertalningskampanj där jag tjatat på dåvarande chefredaktörer att reklambranschen var under kraftig förändring och att marknadschefen/CMO snart sitter på fler beslut och större IT-budgetar än någon annan. Det var dags att omfamna dessa kryptiska akronymer och plattformar samt alla techtrenderna. Snarare än att sky dem.
Det gick ju bra och nu skriver jag fortfarande en eller två gånger i månaden. Historiskt har jag undvikt att ge för mycket opinion och personlig åsikt. Det finns de som gör det både bättre och mer slagkraftigt. Som svensk i ett litet land anser jag dessutom att åsikter bör komma efter att noggrant sneglat uppåt, nedåt och utåt. För mer grundade beslut. I nästan samtliga fall.
Här har jag istället, i god tid, försökt hitta betydande makrotrender och större fenomen. Som verkligen kan skaka om en marknadsavdelning och digitala inhouseteam. Saker som påverkar anställningar, förvärv och större investeringar. Och försökt förklara dess uppkomst, bakgrund och relevans. Samt inte minst se bortom alla eventuella hype’s. Det gör jag med praktisk insyn och verklighetsbaserade exempel från mitt ”andra jobb” som regionchef på IT-bolaget och digitaliseringskonsulten Consid.
Så även i detta marsinlägg. AI finns med i bloggen sedan 2019 och ChatGPT/GPT-3 sedan i somras. Så en endaste vinterdag 2023 kan vi ju lämna ämnet utanför. Med fotnoten att jag personligen nog hellre skulle titta på AI-aktörer som labbat med tekniken i två år, än de som desperat tryckt in det i egna produktnamnet i veckan.
Istället ska vi prata om något så jordnära som timpriser och inflation. För era anställda, digitalt fokuserade eller inte, betalar idag upp till 100SEK kilot för tomater. De kommer kräva en lön som matchar det. Det är talang som fortsatt kostar hundratusentals kronor att anställa, tar lång tid att komma upp i produktivitet och är svår att exakt relatera till pågående konjunktur. Samt det är en fortsatt bristvara.
I veckan kom det data från IDC market research. ”Big tech” som Adobe och AWS har höjt sina konsulttimpriser (professional services) med upp till tjugo procent det senaste kvartalet. Tjänster som till viss del motsvarar hur t ex Accenture och Capgeminis digitala förmågor jobbar. Därmed en fingervisning på hur mycket fler aktörer nog gärna skulle vilja öka sina timpriser. Det har även visat sig att det är en bit över tvåsiffriga nivåer de större konsultjättarna vill öka sina timpriser hos privata svenska storbeställare som Telia, H&M och Volvo. Även om det efter utdragna förhandlingar med ”procurement-enheter” och jurister nog landar på hälften, eller en 6-8 procent upp.
En nödvändig dialog som svenska större konsultbyråer och därefter mellanstora samt reklambyråer snart snappat upp och kommer vilja ta efter. För ni tar väl inte längre retainers och ”mystiska” fastpriser i slutet av månaden på byrån? Det verkar inte så, hur som helst. T&M (löpande timpris) dominerar hos allt från ARC till DDB och alla utländska byrånätverk. Rakare, enklare och tillgänglig för den attraktiva ”OpEx-budgeten” (driftskostnader isf. öronmärkta, av ledningen mer identifierbara (!), kapitalutgifter). Även om det är en ”osexig” verklighet som absolut inte gör sig som ”Services we provide” material på martechaktörens egna sajt.
Kunderna kommer streta emot. Men det blir tufft. För även de är plågsamt medvetna om bristen på eftertraktad digitaltalang i vårt avlånga land. De senaste siffrorna kring trender inom digital transformation i Europa går starkt. personalbehoven inom tech ökade med 3,6 procent 2022 (European IT Employment Forecast, 2020–2025, IDC) starkt påverkat av Covid-19.
Kunder bör förvänta sig att priserna på IT-tjänster fortsätter stiga de kommande 18 till 24 månaderna, råder analysen. Det är ett högt spel inom ”risk/reward” där relationer kan bli kantstötta. Men tydligen nödvändigt. Har bolag med 700 000 anställda både räknat och börjat iscensätta det är det ett välgrundade beslut ni kan ta efter.
Många större digitaliseringsprojekt har temporärt pausats samtidigt som kunderna övervakar vad som händer på börsen och marknaden. Vilket lett till ovanligt många ”PoC:ar” (testskott) och t ex förstudier. Men kostnaderna är till stor del redan tagna eller räknade på i fjolårsbudgetar och det är ännu dyrare med ofördigställda eller avbrutna projekt. Så de väntas inom kort starta upp igen. Även gällande kommunikation, marknadsföring och martech.
Anpassa er, ta betalt och håll ut. Samt skriv långa kontrakt.
En av de som kommit längst i sitt arbete med att faktiskt skapa tydliga, praktiskt applicerbara tips och stöd kring arbete med martech är amerikanske Tony Byrne och firman Real...
15 februari 2023Vi en tredje generation av GPT och artificiell intelligens som ”wow:at” hela världen. Inom allt från copywriting, berättande, tillhörande logiskt tänkande samt inom kreativ bildhantering och skapande. Vi var många...
4 januari 2023Några månader in i ett bittrare ekonomiskt landskap börjar det klara kring vad ”det nya, nya normala” innebär för CMO:er, alla på pappret rika före detta byråägare och anställda på...
23 november 2022