Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala pulsen på marknaden

Martin Edenström har jobbat som ledare och expert inom digital marknadsföring i snart två decennier och kommer att ge verktyg för transformationen som bloggare för Resumé.


Publicerad 1 april 2021

Nej, e-handel är ”a whole other beast” för marknadschefen

” – E-handel, det gör vi också. Klart vi designat en och annan webbsida genom åren.”

Att med ord ta på sig ansvar då nya e-handelsprojekt ska sättas upp är fortsatt lätt för den klassiska reklambyrå-VD:n 2021. Uppfattningen som fortfarande gäller är hur det främst handlar om design och möjligtvis lite gränssnittskod ovanpå. En tillhörande åsikt är ofta att: ”E-handelsplattformarna i sin tur verkar ju bara blivit mer självförklarande och lättdriftade genom åren.”

I själva verket är e-handel ”a whole other beast” som kräver sin erkända kunskap om allt från packtejp till 3PL, fraktrutter och optimal returhantering. Det finns en anledning att Stureplans kreddiga reklambyråer aldrig stött på förkortningarna inom lagerhantering och produkt-SKU:er.

Reklambyråns främsta kund, marknadschefen och CMO:n har samtidigt i allt högre grad fått detta nya ansvar på sitt bord. Under pandemin anses e-handel helt avgörande. Egen e-handel bör prioriteras och de flesta vill omgående och löpande lära sig mer från egna, pågående ”e-handelspiloter”. Marknads närhet till försäljningskanaler som influencers, sociala nätverksförsäljning och de senaste årens ägande av digital marknadsföring/köpta sökord har gjort det enkelt för svenska bolagsledningar att förpassa egna e-handeln dit. 

Efter 12 månaders pandemi står det allt mer klart. Den egna e-handelssatsningen är mest rätt för marknad och marknadsavdelningen att äga. Alternativet för de stora svenska privata aktörerna och börsbolagen skulle vara att starta upp egen e-handel som ett IT-projekt från t ex egna projektkontoret. Det har historiskt varit mer tidskrävande – och mindre ”agilt lyckat”. Marknadsavdelningen är dessutom bättre lämpad än de flesta andra interna produktägare då många redan är igenom, eller långt framme, med sin egna agila transformation och uppdelning till autonoma team.

Det betyder att just när svenska CMO:er kommit ut ur de senaste årens stålbad och ombildning till inhouse och digital orientering så måste de addera helt nya kunskaper och tillvägagångssätt – igen.

Detta är mumma för e-handelsfokuserade stödkonsulter i Sverige. På samma sätt som marknadsavdelningens digitala och agila omställning var toppen för ”Marketing Transformation”-konsulter som ARC Curamando, Recoordinate och NoA Connect Peregrine under 2016-2018. Detta behov ska däremot inte vara lika aktuellt 2020-2021. Det är svårare att löpande avlasta och utbilda marknadschefens team ”på golvet” då man inte längre fysiskt kan ses ”på golvet”. Samtidigt har sedan några år tillbaka de största kunderna av digitalt marknadsstöd främst valt anställa själva. Dedikationen och lyhördheten som kommer med egna anställda under pandemin överträffar eventuell mer senior domänexpertis.

En CMO och marknadschef känner historiskt få e-handelsprofiler på Linkedin. De är inte heller riktigt utbildade eller redo att själva börja tänka i den nya världen av t ex fulfilment-termer, lagerhantering och komplex eftermarknad/returhantering. Då de inte vet vem internt som kan axla det nya viktiga ansvaret har det passat bra att hyra in temporära e-handelschefer och team.

Det har gynnat aktörer som svenska Omniarch, eComero och Noos Digital (som hyr ut denna C-levelroll) och Beyond Retail (som ”hyrköp”-rekryterar precis denna roll). I det första fallet sitter de på hyrbasis med ansvar att stödja funktionen för aktörer som MEDS, NK, Hemköp, Casall, Happy Homes, Stiga och Absolut. Även om många aktörer har en egen titel i form av e-handelsansvarig så är det konsulterna som ger råd inom e-handelstillväxt, CRO, Growth, kanalval och projektprioritering. Trenden har även lett till att Ehandel.se kallat samman experter på hyrbasis (beskrivs som ”Kry för e-handel”) kallat ”Ehandel Rådgivning” med profilerna Arne B Andersson, Anna Nordlander, Johan Svensson, Åsa Sånemyr, Alexander van Reisen och Mårten Sjölin. Det ska även vara bakgrunden till koncerner som NoA och ARCs intresse i att köpa upp svenska och danska ”e-handelsbyråer”.

Nu gäller det bara att komma förbi det tunna, yttersta lagret av e-handelsdesign, UX och allmänt ”tyckande” och nå fram till de riktiga produktägarna (eller konsulterna) med e-handelsbudget- och beslutsansvar.

Dela blogginlägget:

Mer från Digitala pulsen på marknaden

Till bloggen >

Storögda, vita Pepper är sju år senare fortfarande marknadsförarnas go-to robot

Det symboliska värdet hos en fysisk, ofta vitmålad och storögd robot förblir intakt. Roboten agerar 2022 fortsatt ofta brygga mellan innovativa mjukvaruprojekt och den riktiga världen. Det märktes t ex när...

8 juni 2022

Marketing Technology Landscape 2022 tappar syfte i viljan att vara heltäckande

Efter ett års uppehåll finns en helt ny, färggrann martechöversikt och karta för världens marknadschefer att botanisera i. Nya Marketing Technology Landscape 2022 innehåller runt 10 000 tekniska supportsystem och...

13 maj 2022

Talangerna kräver smarta fysiska kontor, Martech-byråerna ARC och NOVA bygger skyskrapor

The Great Resignation kan vara över, innan begreppet ens fick fäste. En grupp motsvarande den som först målades ut som normutmanande, WFH-fantaster med nyupptäckt förkärlek för småbarnsomsorg och trekking visade...

21 april 2022