söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala pulsen på marknaden

Martin Edenström har jobbat som ledare och expert inom digital marknadsföring i snart två decennier och kommer att ge verktyg för transformationen som bloggare för Resumé.


Publicerad 1 augusti 2023

Vilka har tjänat mest pengar på genAI och ChatGPT 2023, en genomgång

Pengar och AI. Eller kanske ChatGPT och API-kopplingar från GPT-3 / GPT-4. I kombination med egen ekonomisk vinning. Vad det oftast handlar om i praktiken. Hur ser det ut efter några kvartal? Vilka martechaktörer har exploderat, täljer guld inom området och tar täten inför hösten?

Svaret? Svårgreppat, fortfarande ett så ungt segment. Accenture berättade nyligen om hur bolaget vunnit ”genAI projekt för 1 miljard SEK” bara de senaste 120 dagarna. En rund och fin summa som kan ha yppats av VD Julie Sweet för att dölja tidigare rubriker om hur bolaget förbjöd ChatGPT för samtliga anställda. Det måste dessutom vara väldigt svårt att härleda varifrån ett ”genAI projekt” härstammar. AI är redan överallt förekommande i supporterande utvecklingsmjukvara, applicerade martechprodukter/stöd etc.

För uppenbart finns genAI/AI redan integrerat, eller i alla fall, marknadsfört i samtliga martechproduktbolags portföljer. Med större eller mindre ekonomiska och teknologiska insatser.  I realiteten anses det nästan idioti att utelämna någon av AI-termerna idag bland alla IT-bolag (ett kaxigt och ytterst konsumentinriktat Apple är undantaget). Ännu förtäljer inte historien om det lett till några extra säljframgångar för en specifik aktör under årets första kvartalen. Troligtvis inte, då det är något alla kan göra, och snabbt gjorde. AI idag har blivit en total hygienfaktor. Det går inte går att inte addera de trendande begreppen inom artificiell intelligens till egentligen all egen kommunikation.

En omgående vinnare, precis som vid Amazons svenska intåg, är utbildningsföretagen och eventarrangörerna som lyckats skrapa ihop talare och lärare inom området. Inte minst inom området ”responsible AI” och de legala, filosofiska och humana aspekterna. I svenska Amazon-fallet verkar det nu några år senare även blivit den enda vinnaren..

En till ekonomisk vinnare är de renodlade AI-aktörerna på börsen. Många IT-bolag har gått bra i år, men AI-bolagen har gått exceptionellt bra. Speciellt om de redan hade ”ai” i namnet. CRM-aktiva C3 AI är upp 130 procent på ett år, nästan lika mycket som väldigt omskrivna NVIDIA. Den sistnämnda är en enorm vinnare 2023. Att i trenden, för säkerhets skull, investera i drift och hårdvara verkar just nu nästan alla göra . På både kund- och leverantörssidan. Till den grad att miljöaspekterna av så mycket nya AI-möjliggörande kretskort, serverparker och tillhörande ström-, kylnings- etc. behov har börjat ifrågasättas.

En mindre grupp vinnare är även de som förespråkar en mer frikopplad, stegvis uppbyggd IT- och martechmiljö (t ex MACH Alliance). Istället för att köpa in allt på ett bräde från säg, Salesforce, Oracle eller Adobe. De använder ChatGPTs snabba och omvälvande intåg som en teoretisk anledning att inte lägga alla ägg i en och samma korg.

Det är den första augusti och mycket, för ett halvår sedan helt otänkbara saker, har redan hunnit hända inom området. Var säkra på att lika mycket kommer se helt annorlunda ut vid årsskiftet.

Dela blogginlägget:

Mer från Digitala pulsen på marknaden

Till bloggen >

Sötebrödsdagarna med bortglömda kreditkort inom martech är över

Som begrepp delar SaaS och martech flera saker . Det handlar om breda och attraktiva termer, i flera avseenden. Bara under det svenska eventet SaaSiest samlas numera över 1200 deltagare...

25 maj 2023

2023 är ”promptens år”

Vem hade trott för några månader sedan att 2023 skulle bli ”promptens år”? Prompten och det öppna, ensamma skrivfältet är allena gränssnitt mot ChatGPT och GPT-3/GPT-4. Samma sak gäller när...

13 april 2023

Inflationstimpriser hellre än AI-åsikter, en nulägesrapport

Att jag började skriva och föreläsa för Resumé kom sig av en viss övertalningskampanj där jag tjatat på dåvarande chefredaktörer att reklambranschen var under kraftig förändring och att marknadschefen/CMO snart...

9 mars 2023