Team David.

david-attenborough-esqa-43

Bildkälla

Det är inte en ”eskapistisk utopi”. 

Att inte enbart prata om utrotning och människans påverkan är inte detsamma som förnekelse och ignorans. BBC’s Planet Earth är en hyllning till vår jords mäktiga och konstiga varelsers existens. En hommage till alla de civilisationer där survival of the fittest handlar om överlevnad  – inte om konsumtion, karriär och krig.

I ren trädkramar-trots mot det senaste dygnets mediadrev tänkte jag därför tipsa om David Attenboroughs radioprogram från juldagen. 45 minuter av musik, ljud och historier från alla resor genom åren.

En ny sida av en bekant sammetsröst.

LYSSNA HÄR. 

Insert slogan.

country-tourism-slogan-map-familybreakfinder14-1

Av historiska, klimatmässiga eller rent människorättsliga skäl kan det vara en komplicerad uppgift att iaf typ sanningsenligt och klädsamt sammanfatta ett helt land i en enda mening. Att skriva landslogans, även kallad hisspitchernas hisspitch, är en uppgift den mest erfarne copywriter skulle bäva inför.

Tur då att någon halvobskyr sida vid namn Family Break Finder har samlat hela världens toppnoter i en mycket ful och informativ karta.

Personliga favoriter och inspo forever <3:

Colombia- Colombia Is Magical Realism.

Uzbekistan – Naturally Irrestistible!

Portugal – Europe’s West Coast.

Lettland – Best Enjoyed Slowly.

Grekland – All Time Classic.

The Full HD experience hittar du HÄR.

(Notis: Sverige har ingen. Återkommer snarast med förslag.)

 

Phil goes medieval.

billy-lumby-colonel-blimp-king-lear-4

I år är det 400 år sedan Shakespeare gick till de sälla jaktmarkerna. Som ett led i firandet har The British Council i sitt storslagna hyllningsprojekt Shakespeare Lives låtit en rad duktiga och mindre duktiga regissörer tolka honom efter bästa förmåga.

Och säga vad man vill om Leo och Claire och den ändlösa raden av miniserier på BBC. De stora orden kan få vilken Royal Academy-skådis som helst att framstå som en entusiast från den lokala teaterföreningen. Vår tid är inte anpassad för dramatik. Vi är för ospännande, för vanliga.

Intressant blev det då när BAFTA-nominerade regissören Billy Lumby lät Phll Davis tolka King Lear. Här är den galne despoten en gammal man på ett åldershem; ensam och sårbar i sitt eget medeltida helvete av förvirring och paranoia. En sårbarhet som i Lumby’s händer blir till ren naturkraft.

Och det är precis så här han ska spelas. Shakespeare är inte blommiga verser framför en målad kuliss. Han är rå och otvättad. Han är the original diskbänksrealism.

Så. Osäker på vem jag tilltalar… men Long Live The King. 

Bildkälla

Vin för den mänskliga naturen.

onehope-hed-2016

Creativity Online kallar det för ”a brave approach for a wine brand” och pratar vidare om ”a great script”.

Förutom att den ironiska och promenerande monologen gjorts ett astronomiskt antal gånger förut, frågar jag mig varför vi gång på gång skapar karaktärer som är så enbottnat osympatiska. Roliga, absolut, men också platta.

Är det för ett lätt garv och det härliga i att känna sig lite mindre usel än vanligt? Eller ligger det djupare än så?

Den unge ägaren av ONEHOPE Wine redogör avslappnat för sina depraverade utgifter samtidigt som han uppmanar alla ”vanliga personer” att köpa hans vin för att bidra till diverse välgörenhetsprojekt han inte riktigt har koll på. När hans livliga hårhjälm svajar i vinden förs tankarna otvunget till morgondagens ryska roulette och en viss storspelare.

Men vad är det i konceptet ”Vit rik man” som fortfarande kittlar?

Det här är en nonchig take med goda intentioner. Ett snällt företag som valt att tala till något så primalt som människans missuppfattning att trovärdighet korrelerar med pengar och makt.

Och just det. Mexikanarskämtet har aldrig varit kul.

Bildkälla

Utomjordig jord.

31

3

Onaturlig natur på en utomjordig jord.

I sitt projekt LUCID har tyska konstnärerna Tarek Mawad och Friedrich van Schoor kombinerat karga landskap med geometriska och strategiskt placerade ljuskällor. Sfärer, plattor, linjer. De förklarar det som ett sätt att framhålla och förstärka naturen, ett sätt att invadera och samtidigt smälta samman.

Jag påstår inte att det inte är mysflummigt.

Däremot är det mäktigt att se en hård natur mjukas upp i kanterna av något så oinbjudet och fumligt som människan.

Läs mer om projektet HÄR. 

Bilder