Dela sidan:

@fbi har nu en miljon följare

I veckan stod det klart att FBI:s Twitterkonto @fbi nu har över en miljon följare. Den federala undersökningsbyrån verkar nöjda med deras egen användning av kontot enligt ett uttalande, och beskriver det som att sociala medier både hjälpt till att informera omvärlden om FBI:s verksamhet, men också att lösa brott.

"The Bureau’s social media sites have been instrumental in enlisting support from the public to apprehend fugitives and locate missing children and have served as important platforms for informing the public about various threats and online schemes." från FBI Reaches One Million Twitter Followers

Hemma i Sverige har vi börjat vänja oss vid att ha dialog med myndigheter i sociala medier. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), Polisen, Försvarsmakten och Brandkåren är exempel på några myndigheter med uppdrag inom säkerhet och räddningstjänst som alla finns representerade på olika sätt. Södersjukhusets twitterkonto är ett stafettkonto (rotation curation) där olika anställda på sjukhuset turas om att skriva varje vecka, för att spegla hela verksamheten gentemot följarna. Jag tycker det är ett utmärkt sätt att skapa insyn och förståelse för verksamhetens villkor. Det som blir extra intressant är när myndigheter börjar kommunicera med varandra via sociala medier (som Polisen och Södersjukhuset ovan). Var går gränserna för vad vi som medborgare (och skattebetalare) tycker att myndigheter ska kommunicera kring på öppna plattformar? Och i FBI:s och Polisens fall, när skapar närvaron en känsla av övervakning eller "storebror ser dig"?