Dela sidan:

Tre äldre män förnyar bloggandet

Det faktum att Resumé nyligen rekryterat tre vita medelålders (rättning: två äldre och en medelålders) män till sitt stall av bloggare kan man tolka på många olika sätt. Det går att konstatera att Paul Ronge, Erik Hörnfeldt och Jakob Mjöbring är långt ifrån den typiska svenska bloggaren. För det första är de män, för det andra är de inte purunga och för det tredje skriver de inte så mycket om livsstilsämnen (även om Erik Hörnfeldt är inne och tassar på området). Heja mångfald! I ett tidigare avsnitt av podden MattsonHelin pratades det om bloggen som något som var aktuellt 2005 och numera förpassat till webbtrendkyrkogården, lite som Jaiku, Second Life eller Lunarstorm. Ändå bloggar fler än någonsin i Sverige (i alla fall om de här siffrorna fortsatt i samma stil som förut) och i princip alla traditionella medier har egna bloggare, samt i vissa fall bloggplattformar där läsarna själva kan ha sina bloggar. Nyheter24-koncernen har gjort det till lite av sin grej att hitta etablerade och framgångsrika bloggare som de knyter till sin plattform med rejäla trafikökningar som följd. Samma sak sker även med podcasten, där framförallt kvällstidningarna börjat inhysa framgångsrika poddar tillsammans med egna produktioner under ett gemensamt paraply. I dagarna startar Blogg100, en bloggutmaning jag startade för fyra år sedan och som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad. För de ihärdiga livsstilsbloggarna är det förstås inget problem, de bloggar ju flera gånger om dagen (Blondinbella har berättat om sin publiceringsstrategi). Men för oss vanliga dödliga är det en större utmaning.

Varför ska man blogga överhuvudtaget, och varför just 100 dagar? "För att det gör skillnad, framförallt för deltagarna, men förstås lika mycket för läsarna. Har du en glest uppdaterad blogg kommer den få nytt liv igen. Du kommer att få nya läsare och de kommer att återvända oftare. Du kommer att hitta saker att blogga om som du inte ens visste fanns, och du kommer lära dig saker längs vägen. Du kommer också hitta gemenskap bland andra bloggare som deltar i utmaningen, bland annat genom den gemensamma Facebook-gruppen."

Jag vet inte hur de andra Resumébloggarna resonerar kring sitt bloggande. För mig är bloggen mitt viktigaste verktyg för att processa tankar, omvärldsbevakning, trender, kontakter och analyser. Min ursprungsblogg Bisonblog.se har givit mig i princip alla uppdrag och jobb jag fått de senaste 10 åren. Det är så jag skapat relationer i och utanför branschen. Det är också bloggen som fått följa med mig oavsett uppdrag, arbetsplats eller situation i livet. Fenomenet att vem som helst kan starta sin egen publiceringsplattform är helt klart här för att stanna (oavsett om det kallas blogg, instagram, twitter, facebook, tumblr, pinterest, snapchat eller något annat). Det som gör just bloggen unik som plattform jämfört med till exempel Facebook och Twitter är dock att avsändaren äger och styr över innehållet på ett helt annat sätt än andra sociala medier. Sen kanske vi inte kommer kalla bloggar för bloggar i framtiden. För mig har bloggen aldrig varit död. I tider när bloggaren Raif Badawi kan bli dömd till 1000 piskrapp för sina inlägg och kanske till döden för att ha lajkat en Facebook-sida känns den viktigare än någonsin. [caption id="attachment_1124" align="alignnone" width="520"] Blogg100-avslutningen 2013, med paneldebatt på Historiska museet. (Foto: Linda Hörnfeldt)[/caption]